Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vernieuwing van het gemeentelijk bestuur Oegstgeest

Datum nieuwsfeit: 14-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Oegstgeest

Vernieuwing van het gemeentelijk bestuur

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. In Oegstgeest wordt druk gewerkt aan het formeren van een nieuw bestuur. U krijgt niet alleen een nieuw bestuur, maar door de nieuwe Wet dualisering is per 7 maart jl. de gemeentelijke politiek ook anders gaan werken. De Gemeentewet is veranderd zodat de rollen beter zijn verdeeld tussen raad en college van burgemeester en wethouders. Dit kan ervoor zorgen dat de herkenbaarheid van het lokale bestuur en de open(baar)heid van het politieke debat versterkt worden.

Wat is er veranderd?
In de wet wordt de taakverdeling tussen raadsleden, wethouders, burgemeester en ambtenaren opnieuw en nu beter vastgelegd. De belangrijkste verandering is dat de rollen van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders duidelijk worden gescheiden. Het bestuur van de gemeente ligt voortaan in handen van het college van B&W, dat daartoe ook taken en bevoegdheden overgeheveld krijgt. Om die scheiding verder te ondersteunen maken wethouders niet langer deel uit van de gemeenteraad. Wethouders mogen zelfs van buiten de raad worden aangetrokken. De taak van de gemeenteraad is het vertegenwoordigen van de kiezers en het controleren van het college. Dit laatste kan de raad meer onafhankelijk dan voorheen doen omdat de binding tussen de wethouder en zijn fractie minder sterk is. Om zijn nieuwe rol te vervullen krijgt de raad een aantal nieuwe middelen tot zijn beschikking, zoals het onderzoeksrecht, een rekenkamer en een eigen ondersteuner (griffier).

Voor meer informatie kunt u terecht op www.minbzk.nl/dualisme of op www.vernieuwingsimpuls.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie