Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Succesvolle mediationweek Haarlem krijgt vervolg

Datum nieuwsfeit: 14-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Actueel

Succesvolle mediationweek Haarlem krijgt vervolg
Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 14-03-2002

De mediationweek die de rechtbank in Haarlem en de kantongerechten in Haarlem en Zaandam van 26 tot en met 30 november 2001 hebben gehouden, is een succes geweest. De positieve ervaringen in Haarlem hebben er toe geleid dat de rechtbank in de week van 23 tot en met 27 september 2002 weer een mediationweek organiseert. Dat heeft de Haarlemse rechtbank deze week bekendgemaakt.

Mediation is het gezamenlijk oplossen van een geschil via bemiddeling door een onafhankelijke derde. De mediationweek stond niet op zichzelf, maar maakt deel uit van het landelijk project "Mediation naast rechtspraak". De rechterlijke organisatie onderzoekt in hoeverre mediation tijdens een gerechtelijke procedure als extra service kan worden aangeboden aan partijen. Een aantal gerechten, waaronder die in het arrondissement Haarlem, nemen deel aan dit project.

Partijen in 66 aanhangige zaken hadden zich in Haarlem voor mediation aangemeld. Dat waren drie keer zoveel aanmeldingen als bij de allereerste mediationweek die in juni 2001 door de rechtbank Rotterdam is gehouden. In ruim de helft van de 66 zaken zijn partijen met hulp van een mediator tot overeenstemming gekomen. Daarbij ging het bijvoorbeeld om arbeidsconflicten, huurzaken en problemen met boedelverdelingen. In 15 zaken mocht mediation niet baten en in 13 zaken zijn de gesprekken nog niet afgerond.

Het bleek niet mogelijk 66 zaken tijdens de mediationweek in te plannen, daarom is bij een aantal zaken pas na de mediationweek een eerste gesprek met de mediator gehouden. Tijdens de mediationweek vond in 49 zaken een eerste sessie plaats. In 13 zaken kwamen partijen tijdens dit eerste gesprek al meteen tot een oplossing van het geschil. Partijen die zich voor mediation hadden aangemeld, kregen tot
1 maart 2002 de tijd om de gesprekken met de mediator af te ronden. In 13 van de aangemelde zaken waren de gesprekken op die datum nog niet afgerond. Er is nog geen zicht op hoeveel van die 13 conflicten alsnog aan de civiele rechter of bestuursrechter zullen worden voorgelegd.

Tijdens de mediationweek boden de gerechten in het arrondissement Haarlem de mogelijkheid voor mediation eenmalig aan partijen aan, die een civiele procedure bij de rechtbank of kantongerecht voeren of een arbeidszaak hadden voorgelegd aan de bestuursrechter. Aan de mediation waren voor partijen geen extra kosten verbonden, anders dan die van hun advocaat en eventueel reiskosten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie