Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Invoering Landelijke Centrale Middelen Registratie

Datum nieuwsfeit: 14-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Justitie

14.03.02

Invoering Landelijke Centrale Middelen Registratie

Ministers van VWS en Justitie akkoord met invoering landelijke centrale middelen registratie

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie

Minister Borst Van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Korthals van Justitie zijn akkoord met de invoering van de Landelijke Centrale Middelen Registratie (LCMR). De aanleiding was de haperende informatieoverdracht tussen behandelende partijen in de zorgketen van verslaafden. Voor de ontwikkeling van de LCMR is in 1998 opdracht gegeven aan de Stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ) te Houten.

De opdracht omvatte het ontwerp van een systematiek waarmee de continuïteit van zorg aan verslaafden is gewaarborgd. Met het systeem is tevens kwalitatief hoogwaardige informatie-uitwisseling mogelijk tussen de voorschrijvende artsen in de verslavingszorg en in de justitiële instellingen. IVZ heeft daartoe een systeem met verwijsindexen gerealiseerd. Daarin is een zeer beperkte set gegevens per patiënt en behandelend arts opgenomen, in het kader van de medicamenteuze behandeling met opiaten of drugsvervangende middelen (zoals methadon, heroïne of Palfiuma).

Het informatiesysteem draagt ook bij aan de beveiliging van de geneeskundige verstrekking van Opiumwetmiddelen (zie ook: Kabinetsstandpunt Vernieuwing behandelingen heroïneverslaving 12 maart 2002). Om de informatie over verslaafden uniek aan de persoon te koppelen worden hun biometrische gegevens (van vinger- of handafdruk) vastgelegd op een chipcard die hun wordt verstrekt. Deze gegevens zijn tevens opgeslagen in de centrale on-line database. Die is slechts toegankelijk voor geautoriseerde zorgverleners met een chipcard die hun eigen biometrische gegevens bevat.

Met hun chipcard kunnen verslaafden de hun voorgeschreven drugsvervangende geneesmiddelen betrekken bij voorzieningen voor hun behandeling die aangesloten zijn op het LCMR stelsel. Ten behoeve van de privacy bescherming van betrokkenen is het systeem met het College Bescherming Persoonsgegevens afgestemd.

De landelijke invoering van de LCMR wordt technisch gerealiseerd door de IVZ (
www.sivz.nl) en zal naar verwachting medio 2004 zijn afgerond. IVZ zal in de realisatiefase samenwerken met het NICTIZ (Nationaal ICT Instituut in de Zorg).

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: (voorlichting@minjus.nl),
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 15-03-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie