Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe aanpak voorlichting tegen stijging abortus in Nederland

Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

15 maart 2002 Nieuwe aanpak voorlichting moet helpen stijging abortus in Nederland te stoppen

Het stijgende aantal ongewenste zwangerschappen bij allochtone vrouwen is een probleem dat al langer bekend is. RNG en NIGZ zijn al in 1999 door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gevraagd om hiervoor een oplossing te zoeken door het opzetten van voorlichtingsprojecten.

Uit een eerste inventariserend onderzoek bleek grote behoefte te bestaan aan materiaal in de eigen taal en aan mondelinge informatie. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van diverse materialen:

De RNG ontwikkelde een pilfolder in elf talen, bedoeld ter ondersteuning van persoonlijke of groepsvoorlichting of tijdens een spreekuur. Deze is in mei klaar. Daarnaast stelde de RNG een koffer samen met allerlei anticonceptiemiddelen die te gebruiken is bij voorlichting aan allochtone vrouwen. Het gebruik van deze koffers wordt nu nog uitgetest.

Het NIGZ ontwikkelde een set grote voorlichtingsplaten over geboorteregeling die gebruikt kan worden bij groepsvoorlichting (in de eigen taal en cultuur). Vanaf april kunnen voorlichters aan de slag met deze platen en de bijbehorende handleiding. Via de website van het NIGZ is een tekst in tien verschillende talen over de meest gebruikte anticonceptiemethoden te downloaden. Voor gebruik bij mondelinge voorlichting geeft het NIGZ in mei een boekje uit, getiteld Geboorteregeling in vijf verschillende talen.

Om de deskundigheid te vergroten van voorlichters en (medische) hulpverleners die met en voor allochtone vrouwen werken, zijn door beide organisaties trainingen ontwikkeld.

Meer informatie
Materialen RNG: Yvonne van der Sluis, tel. 030-2304010 of (y.vdsluis@nisso.nl)
Materialen NIGZ: Paulien van Haastrecht, 0348-439843 of (pvanhaastrecht@nigz.nl)

Overige informatie betreffende NIGZ en RNG is te vinden op de websites www.rutgers.nl, www.nigz.nl
Voor het downloaden van NIGZ materialen: Allochtonen - Anderstalige materialen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie