Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Utrechtse Museum Sterrenwacht Sonnenborgh weer open voor publiek

Datum nieuwsfeit: 15-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Sterrenwacht Sonnenborgh
Zoek soortgelijke berichten

Sterrenwacht SonnenborghActuele Informatie

over Activiteiten op Sonnenborgh
---

Ondanks het feit dat de renovatiewerkzaamheden nog niet geheel zijn voltooid, is Museum Sterrenwacht Sonnenborgh op de vrijdagavond weer geopend voor publiek.

Winterseizoen 2001/2002

Het winterseizoen is begonnen in oktober 2001. U kunt iedere vrijdagavond tot en met 12 april terecht bij Museum Sterrenwacht Sonnenborgh. De avond begint om 20.00 uur met een dialezing, waarin de planeten en sterren centraal staan. Ook tijdens de daarop volgende rondleiding door de sterrenwacht worden vooral de telescopen voor nachtelijke waarneming gedemonstreerd. Uiteraard wordt er bij helder weer waargenomen. Zie de vrijdagavondpagina voor algemene informatie.

Er zijn vier verschillende dialezingen die per tourbeurt worden vertoond:

A: Reis door het heelal voert u mee vanaf de Aarde, via de Maan en de Zon langs de andere planeten van ons zonnestelsel, met hun eigen manen en ringen. Uiteindelijk werpen we een korte blikbelanden we ver buiten het planetenstelsel, tussen de sterren, nevels en melkwegstelsels.

B: Levensloop van sterren begint ver van de Aarde en vertelt u over het leven van sterren. Zo hebben sterren verschillende kleuren en komen ze vaak in groepen voor. U ziet hoe sterren ontstaan, 'volwassen' worden en op uiteenlopende wijzen om het leven komen. Ook komen de exotische Zwarte Gaten ter sprake.

C: In de ban van de ringen neemt u mee op reis langs de planeten. Er wordt extra in detail getreden bij de reuzenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus en hun ringenstelsels. U leert hoe deze ringen mogelijk zijn ontstaan, en waar deze ringen nu precies uit bestaan.

D: Meteoren. In deze lezing staan wat in de volksmond 'vallende sterren' heten centraal. Het blijkt dat deze lichtflitsjes niets met sterren te maken hebben. Waar ze dan wel vandaan komen, wat het verschil is met kometen en wat kometen met meteoren te maken hebben hoort u bij deze lezing.

De lezingen worden zoals gezegd afwisselend vertoond: A: 4 januari, 1 februari, 1 maart en 5 april. B: 11 januari, 8 februari, 8 maart en 12 april. C: 18 januari, 15 februari en 15 maart.
D: 25 januari, 22 februari en 29 maart.

Na de dialezing volgt een rondleiding door de 150 jaar oude sterrenwacht, die gelegen is op een verdedigingsbolwerk dat dateert uit de 16e eeuw. In de sterrenwacht wordt stilgestaan bij de pas gerenoveerde meridiaanzaal, die vroeger werd gebruikt om de plaatselijke tijd vast te stellen. Iedere stad had z'n eigen tijd en de Utrechtse Tijd werd op Sonnenborgh bepaald. De verschillende telescopenvan de sterrenwacht, waaronder de Merz-kijker uit 1863, worden gedemonstreerd en bij helder weer is het uiteraard mogelijk om zelf door een telescoop de sterrenhemel te bekijken. Hieronder vindt u een greep uit de objecten die dit seizoen zichtbaar zijn:
Jupiter met 3 manen Saturnus Jupiter en Saturnus bevinden zich ongeveer tegenover de Zon aan de hemel en zijn daardoor 's nachts goed zichtbaar. Met de telescopen van de sterrenwacht zijn de wolkenbanden en de vier Galileische manen van Jupiter prima te zien, evenals de ringen en grootste maan (Titan) van Saturnus.

De Andromedanevel De Andromedanevel is een sterrenstelsel dat tweemaal zo groot is als ons eigen Melkwegstelsel en zo'n 200.000.000.000 sterren bevat. Voor een sterrenstelsel staat de Andromedanevel dichtbij, maar de afstand tot de Aarde bedraagt nog altijd zo'n 2,2 miljoen lichtjaar, zodat we dit stelsel zien zoals het er ruim 2 miljoen jaar geleden uitzag.

De Orionnevel De Orionnevel wordt wel een 'kraamkamer voor sterren' genoemd. Inderdaad worden er op dit moment sterren geboren in deze reusachtige gasnevel, die zich op een afstand van meer dan 1000 lichtjaar van de Aarde bevindt.

---

Cursussen

Zowel de 'Jeugdcursus Sterrenkunde', de volwassenencursus 'Inleiding in de Sterrenkunde' en de cursus 'Weerkunde' worden in het voorjaar van 2002 georganiseerd door Museum Sterrenwacht Sonnenborgh. De eerste twee cursussen zijn inmiddels begonnen en worden zeer waarschijnlijk in het najaar herhaald. Zie voor meer informatie de pagina 'Cursussen'.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie