Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie besteedt 15 miljoen aan bodemsanering tot 2004

Datum nieuwsfeit: 15-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Limburg
Zoek soortgelijke berichten

Provincie Limburg

Provincie besteedt 15 miljoen aan bodemsanering tot 2004

Provinciaal bodemsaneringsprogramma
PROVINCIE BESTEEDT 15 MILJOEN AAN BODEMSANERING TOT 2004

Gedeputeerde Staten van Limburg willen de komende drie jaren 15 miljoen besteden aan bodemsanering. Dat hebben zij vastgelegd in het bodemsanerings-programma 2002 en de meerjarenraming 2003/2004. GS hebben minister Pronk van milieu verzocht om het gevraagde bedrag aan Limburg toe te kennen.

De grootste kostenposten die GS nu voorzien zijn de bodemsaneringen voor toekomstige woningbouwlocaties in Maastricht, Venlo, Sittard-Geleen en Roermond, de zogenaamde VINEX-locaties. Voor die saneringen trekken GS 3,7 miljoen extra uit, bovenop de 4,5 miljoen die GS al eerder bij het Rijk hadden gevraagd en gekregen voor de bodemsanering op toekomstige VINEX-woningbouwlocaties.

Voor de afronding van het onderzoek naar de noodzaak van bodemsanerende maatregelen bij de meer dan 450 voormalige stortplaatsen in Limburg reserveren GS voor 2002 1 miljoen. Dat onderzoek moet leiden tot een aanpak per stortplaats. Die aanpak kan variëren van geen maatregelen noodzakelijk tot volledige bovenafdichting aanbrengen. De feitelijke uitvoering van dergelijke maatregelen voorzien GS pas vanaf 2005. Afronding van het onderzoek, beoordeling van de grote hoeveelheid onderzoeksresultaten en landelijke afstemming van de vereiste maatregelen vergen nog zeker 2 jaar.

Het College van GS is voorzichtig optimistisch voor wat betreft de sanering van het grindgat In de Roes te Maasbracht. Voor die sanering hebben zij 544.500,- gereserveerd in 2003. Verder willen GS in de komende jaren een aantal kleinere bodemverontreinigingen saneren, onder meer in Geleen en Maasbracht/Stevensweert.

In het bodemsaneringsprogramma beschrijven GS ook uitgebreid hun bodembeleid. Dat beleid hanteren GS als toetsingskader voor plannen die aan hen ter goedkeuring worden voorgelegd.
Samen met Brabant hebben GS voor de aanpak van de cadmiumproblematiek in de Kempen een apart programma opgesteld. In de Kempen willen Brabant en Limburg samen de komende drie jaren nog eens ruim 25 miljoen investeren in de aanpak van de bodemverontreiniging. 15-3-2002 14:59

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie