Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beroep tegen aanslag toeristenbelasting ongegrond verklaard

Datum nieuwsfeit: 15-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlemmermeer
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 15 maart 2002

BEROEP TEGEN AANSLAG TOERISTENBELASTING ONGEGROND VERKLAARD

Het Gerechtshof te Amsterdam heeft het beroep van Arthur Andersen Real Estate (als gemachtigde van een aantal hotels) tegen de door de gemeente Haarlemmermeer opgelegde aanslag toeristenbelasting voor het jaar 2000 ongegrond verklaard.
Het beroep was gericht tegen de door de gemeente Haarlemmermeer gehanteerde heffingsmethodiek om de toeristenbelasting te baseren op een percentage (6%) van de overnachtingsprijs. Volgens belanghebbenden is de Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2000 van de gemeente Haarlemmermeer niet in overeenstemming met het bepaalde in artikel 219, lid 2 van de gemeentewet (het bedrag van gemeentelijke belastingen mogen niet afhankelijk worden gesteld van inkomen, de winst of het vermogen) en daarmee in strijd wordt gekomen met het gelijkheidsbeginsel en het evenredigheidsbeginsel.
Het Hof is van oordeel 'dat de heffingsmaatstaf van de gemeente Haarlemmermeer is te kenschetsen als een objectief criterium dat in niet meer dan een indirect verband een relatie heeft met het inkomen van de toerist of de winst van het hotel. Dit geldt temeer daar bij de totstandkomingsgeschiedenis van de zogenaamde Wet materile belastingbepalingen Gemeentewet de differentiatie naar de hoogte van de overnachtingsprijs als toegelaten is aangemerkt. Door de gekozen maatstaf wordt de toeristenbelasting geheven naar (een deel van) de omzet van belanghebbenden en niet naar haar inkomen, winst of vermogen.'
De aanslagen van de gemeente Haarlemmermeer over de jaren 1997 tot en met 2001 zijn door deze uitspraak van het gerechtshof in stand gehouden. Het gaat daarbij om een betwist bedrag van 21,1 miljoen.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie