Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gezonde chimpansees naar stichting AAP

Datum nieuwsfeit: 15-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
13

Directie:
voorlichting

15-03-2002

Status:
informatie

Gezonde chimpansees naar stichting aap, rusthuis voor hiv-geïnfecteerde apen op het bprc-terrein

Het kabinet streeft ernaar experimenten met apen te stoppen. Nu is dat door het ontbreken van alternatieven helaas nog niet mogelijk. In het belang van de volksgezondheid moet het Biomedisch Primaten Research Centrum (BPRC) in Rijswijk daarom voorlopig nog blijven bestaan, maar onder veel strengere condities. De huisvesting en de verzorging van de apen worden fors verbeterd. De sloop om ruimte te maken voor nieuwbouw is al begonnen. Het aantal verzorgers wordt met 15 naar 28 uitgebreid. Het aantal proefdieren wordt teruggebracht naar maximaal 230 in 2005. De gezonde chimpansees (34) gaan 'met pensioen' in een nieuw onderkomen van Stichting AAP in Spanje. De HIV-geïnfecteerde chimpansees (25), die speciale verzorging en beveiliging nodig hebben, krijgen een nieuw rusthuis op het BPRC-terrein. Dat schrijft minister Hermans in een brief aan de Tweede Kamer.
Eerder heeft minister Hermans al besloten dat het BPRC geen commercieel onderzoek meer mag doen. Onderzoek op chimpansees (uitgezonderd het onderzoek naar een hepatitis-C vaccin) wordt wettelijk verboden. De chimpansees gaan met pensioen en zullen niet meer voor onderzoek gebruikt worden. Zowel het BPRC als Stichting AAP hebben op verzoek van de minister een 'pensioneringsplan' opgesteld. Het BPRC stelde voor de gezonde chimpansees uit te plaatsen naar dierentuinen en voor de HIV-geïnfecteerde dieren een rusthuis op het eigen terrein te bouwen. Stichting AAP wilde de gezonde chimpansees in Spanje onderbrengen en de HIV-geïnfecteerde dieren op haar terrein in Almere. Minister Hermans kiest wat de gezonde chimpansees betreft voor het plan van Stichting AAP. Voor de HIV-geïnfecteerde chimpansees is een rusthuis op het BPRC-terrein de beste oplossing. Dit rusthuis krijgt een aparte rechtspersoon en een eigen management.

Om deze verbeteringen in huisvesting en welzijn van de apen te kunnen realiseren wordt de subsidie aan het BPRC verhoogd met een bedrag dat oploopt tot 5,1 miljoen euro in 2005 (was 2,37 miljoen euro per jaar). Voor het rusthuis voor de geïnfecteerde chimpansees is 1 miljoen euro per jaar beschikbaar, voor Stichting AAP 500.000 euro. Van de totale kosten neemt minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 1,5 miljoen euro voor haar rekening.

Het kabinet wil het aantal experimenten op apen terugdringen en uiteindelijk stopzetten. De ontwikkeling en introductie van alternatieven voor dierproeven is hiervoor van groot belang. Hermans continueert zijn bijdrage aan het Programma Alternatieven voor Dierproeven (181.181 euro per jaar). Verder is vanuit het nationaal programma Genomics 900.000 euro beschikbaar voor alternatieven voor dierproeven. Daarnaast gaat ook het BPRC een eigen afdeling voor alternatieven voor dierproeven opbouwen en zal men een etholoog in het managementteam opnemen.

De ministerraad is vandaag, op voorstel van VWS, akkoord gegaan met het verbod op experimenten met chimpansees in de Wet op de Dierproeven. Het wijzigingsvoorstel wordtel wordt nu voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Samen met VWS wordt ook bekeken of er binnen deze wet mogelijkheden zijn om meer openheid te geven over de manier waarop de DierExperimentenCommisie over nut en noodzaak van de experimenten oordeelt.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: (info@minocw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie