Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV Bondgenoten stelt Philips ultimatum

Datum nieuwsfeit: 15-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BONDGENOTEN


FNV Bondgenoten stelt Philips ultimatum

De concernraad van FNV Bondgenoten stelt een ultimatum aan Philips om tegemoet te komen aan de looneis van 3,5 % . Als Philips niet voor woensdag 27 maart 22.00 uur reageert, dan volgen er acties. Donderdag 28 maart is dan landelijke actiedag, waarbij er op diverse plaatsen gestaakt zal worden. Op die dag vindt ook de aandeelhoudersvergadering van Philips plaats.
Het besluit van de concernraad is gebaseerd op de uitkomst van de ledenvergaderingen bij de Philipsvestigingen in Nederland. De leden spraken zich unaniem uit tegen het eindbod van Philips en de overgrote meerderheid was voor acties.

Philips sloot vorige week een akkoord (over CAO B) met alleen De Unie en zette de andere vakbonden buitenspel. In het akkoord staat een hoger loonbod, dan Philips eerder als eindbod heeft gepresenteerd. Over CAO A zouden de overige bonden nog mee mogen praten, maar een officiële uitnodiging hiervoor blijft nog steeds uit. FNV Bondgenoten is dan ook uitermate geïrriteerd over deze handelswijze. .We hebben sterk de indruk dat Philips van begin af aan geen contract met ons af wil sluiten,. aldus Joke Hubert, onderhandelaar namens FNV Bondgenoten.

Philips klaagt dat de loonkosten zo sterk gestegen zijn, maar dat heeft het bedrijf door een domme fout aan zichzelf te danken. De Philipsvestigingen in het land hebben zich voor dit jaar namelijk rijk gerekend, door ervan uit te gaan dat er 450 miljoen Euro aan pensioengelden teruggestort zou worden aan de bedrijven. Dit gebeurde namelijk de laatste jaren omdat de pensioenpot van Philips overstroomde. In de begrotingen voor dit jaar was dit bedrag al verwerkt. Echter, het pensioenbestuur besloot voor dit jaar niet tot restitutie over te gaan, in verband met de slechte beurs. Hierdoor is er nu een tekort ontstaan van 450 miljoen Euro op de begrotingen van de bedrijven..... En om het tekort op te heffen wordt het nu geboekt als loonkostenstijging. Hubert: .Wij hebben sterk de indruk dat deze reken-je-rijk-methode van de Philipsbedrijven een extra grote druk legt op de CAO-onderhandelingen. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn, dat werknemers op moeten draaien voor deze cruciale fout en voor de dalende aandelenmarkt..

.Overigens opmerkelijk is dat meneer De Haas, onderhandelaar namens Philips, wel zijn handtekening heeft gezet onder het verhogen van de pensioenuitkeringen met 4,3 %. Maar een fatsoenlijke loonsverhoging voor het huidige personeel kan er niet van af..

Meer informatie:
Joke Hubert, bestuurder FNV Bondgenoten,

06- 51256944
Nathalie Koopman, voorlichting FNV Bondgenoten,
06-51406105

15 mrt 02 17:02

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie