Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gezamenlijk persbericht fusies ziekenhuizen

Datum nieuwsfeit: 15-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Alphen aan den Rijn
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Alphen aan den Rijn


Gezamenlijk persbericht fusies ziekenhuizen

Er mogen voorlopig geen nieuwe fusies van ziekenhuizen plaatsvinden; ook concentraties van functies in ziekenhuizen mogen niet worden voortgezet. Dit zei minister Borst van VWS donderdag in de vergadering van de vaste kamercommissie Volksgezondheid. Kamerbreed was de minister hierom in het overleg gevraagd. Dit betekent succes voor de gemeenten die hiervoor actie hebben gevoerd. Tien gemeenten waar de ziekenhuisproblematiek van fusie en concentratie speelt, hadden hiervoor de handen ineengeslagen: Alphen aan den Rijn, Baarn, Kerkrade, Leidschendam-Voorburg, Middelburg, Oldenzaal, Schouwen-Duiveland, Veere, Velsen en Vlissingen.

Binnen korte tijd zal een beleidskader worden opgesteld, waaraan de fusies en concentraties worden getoetst. Dit beleidskader wordt opgesteld door de Zorgverzekeraars Nederland, samen met het Inter Provinciaal overleg, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Patiënten- en Cliëntenorganisaties. Pas nadat dit beleidskader gereed is kan er getoetst worden of een fusieproces kan worden voortgezet. Tot die tijd is sprake van een stand-still. De Kamer probeert hierover nog vóór de zomer een debat te houden.

Bijna alle partijen pleitten ervoor het inschakelen van de stakeholders een minder vrijblijvend karakter te geven. Duidelijk moet worden wie bij onenigheid uiteindelijk de knoop moet doorhakken, vindt de Kamer. Minister Borst was daarover niet helder.

Over dit punt en ook over de andere antwoorden bleek de Kamer niet tevreden. Dit overleg in de Kamercommissie zal dan ook worden gevolgd door een plenair debat in de Tweede Kamer, waarbij ook moties kunnen worden ingediend.

Gezamenlijk persbericht, 14 maart 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 15 maart 2002 laatste wijziging

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie