Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lichthaltentoonstelling in Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 15-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

KIT TROPENMUSEUM

Hemelbestormers

14 februari 2002
Lichthaltentoonstelling

Hemelbestormers
Vliegers uit vele windstreken
van 15 maart tot en met 2 juni 2002

Het KIT Tropenmuseum in Amsterdam bestormt de hemel met tientallen spectaculaire vliegers uit alle windstreken. De ruim dertig meter hoge monumentale Lichthal van het museum is bij uitstek geschikt als expositieruimte voor deze 'zwevende' tentoonstelling. Het museum zal gevuld zijn met kleuren, beelden, symbolen en vormen.

Er is vrijwel geen tijdverdrijf zo oud en wijdverspreid als het vliegeren. Maar vliegeren heeft naast recreatieve functies ook vaak haar nut bewezen in krijg en wetenschap. In de Chinese folklore bestaan verhalen over generaals zoals Han Hsin die in 169 voor Christus vliegers gebruikte om afstanden tussen zijn troepen en belegerde steden te meten. Marco Polo verhaalt al over bemande reuzenvliegers.

In de tentoonstelling zijn voorbeelden te zien van Europese doelwitvliegers van vóór de tweede wereldoorlog; infanteristen mochten mikken op deze 'vijandelijke' vliegtuigen. En er zijn reddingsvliegers waarmee schipbreukelingen in reddingssloepen aandacht konden trekken.

De mooie recreatievliegers zijn in deze tentoonstelling veruit in de meerderheid. Chinese, Japanse maar ook recente Europese modellen van enorme omvang en samengesteld uit vele delen worden tentoongesteld. Het wordt een vrij en internationaal luchtruim!

Met deze tentoonstelling zet het KIT Tropenmuseum de viering van het 25ste internationale vliegerfeest in Scheveningen op 15 en 16 juni kleurrijk in. Er komen bruiklenen uit volkenkundige musea, maar ook van de leden van het Amsterdams Vliegergenootschap, uit de collectie van Vliegerop, de vliegerwinkel in Den Haag en van Joe's Vliegerwinkel in Amsterdam.
De tentoonstelling kiest op 15 maart het luchtruim en duurt tot en met zondag 2 juni.

De tentoonstelling Hemelbestormers, vliegers uit vele windstreken staat vanaf 15 maart tot en met 2 juni 2002 in het KIT Tropenmuseum. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 -17.00 uur, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Op 30 april en 5 mei is het museum gesloten.


---

---

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie