Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tekst vrijdag-interview met kabinetsvoorzitter op Nederland 3

Datum nieuwsfeit: 16-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Algemene Zaken


1red10706
15-3-2002, NOS, Gesprek minister-president, Nederland 3, 22.55 uur

VICE-MINISTER-PRESIDENT BORST, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER DE VERKIEZINGSCAMPAGNE EN DE IDEEËN VAN FORTUYN

WITTEMAN:
Meneer Kok heeft enige tijd geleden aangekondigd dat het kabinet een inventarisatie zou doen naar wat Paars allemaal goed gedaan heeft. Ministers mochten met een lijstje komen, om aan de aanvallen van oppositiepartijen en de heer Fortuyn weerstand te bieden. Heeft u al zo'n lijstje ingeleverd?

BORST:
Ja, ik had mijn lijstje klaarliggen, want ik denk dat het heel normaal is dat je aan het einde van de periode zelf nog eens opschrijft: wat zijn nou naar mijn eigen idee de belangrijke wetten, belangrijke plannen die ik gemaakt heb, de belangrijke zaken die ik voor elkaar heb gekregen. Dat kon ik dus zo, zonder meer, toesturen, maar we hebben dat vooral ook gedaan omdat wij het normaal vinden dat je als kabinet aan het eind van de rit verantwoording aflegt. En er is een commissie-Wallage geweest ­ ik weet niet of u zich dat nog herinnert ­ die zei: dat moeten kabinetten en ministers ook veel meer doen, want de mensen begrijpen niet goed wat jullie daar allemaal uitspoken, en: leg nou eens één keer per jaar, en zéker aan het eind van de rit, verantwoording af.

WITTEMAN:
Maar als het normaal was, had Kok er niet speciaal een oproep voor hoeven doen.

BORST:
Wel als hij de commissie-Wallage nog eens even in gedachten had, en die heeft hij volgens mij wel in gedachten, want hij ziet Wallage nog wel eens.

WITTEMAN:
Al die andere ministers hebben ook al hun lijstje ingeleverd?

BORST:
Ik geloof dat een stuk of vijf al iets ingeleverd hebben. Overigens is het zo dat de meeste ministers hun verworvenheden, hun wetten die door de Kamer gekomen zijn, gewoon op internet zetten. Dus als je de websites aanklikt van de verschillende departementen kom je een stroom van prestaties tegen.

WITTEMAN:
Maar met een lijstje met wetten is het niet zo makkelijk de boer op te gaan. In deze verkiezingsperiode gaat het natuurlijk vaak over ­ als het dan niet one-liners zijn ­ in elk geval snel begrijpelijke dingen. Neem uw eigen terrein, de gezondheidszorg. Daar is veel over gesproken. Nu komt van de heer Fortuyn over uw terrein ­ met trouwens ook beschuldigingen naar u toe ­ het idee: niet extra geld, waar u juist voor heeft gezorgd de afgelopen tijd, maar: stoppen met geld en eerst die hele bureaucratie omverwerpen en van die centjes die je daaruit over houdt dan meer handen aan het bed.BORST:
Het is een hele lange vraag. Ik ga even terug naar het begin, omdat u zei: met lijstjes win je de verkiezingen niet. Dat ben ik roerend met u eens. Er is natuurlijk geen sprake van dat je de kiezers, en zeker niet de kiezers zoals ze zich nu voelen tegenover de Haagse politiek, dat je zegt: luister eens wat ik allemaal gedaan heb. Mensen zijn nooit geïnteresseerd in wat er al bereikt is, maar mensen zijn geïnteresseerd in de problemen die ze nu hebben en waarvan ze willen dat wij die nu en straks gaan oplossen. Daar moet je met de kiezers over in gesprek gaan.

WITTEMAN:
Dus dat lijstje heeft niet eens zoveel zin?

BORST:
Voor de verkiezingen vind ik dat niet van veel betekenis, nee. Het is natuurlijk handig als we straks allemaal op campagne zijn en iemand vraagt: wat is er eigenlijk gebeurd op het gebied van Defensie mevrouw Borst ... Maar ik zie dat in de verkiezingscampagne, als het gaat over kiezers winnen voor je zelf, eigenlijk niet als van betekenis. Ja, en die gezondheidszorg, daar heeft de heer Fortuyn inderdaad zeer radicale opvattingen over. Overigens verdient de heer Fortuyn een compliment voor wat hij in Rotterdam veroverd heeft. Ik vind dat toch wel een heel bijzondere prestatie.

WITTEMAN:
Dat heeft even niet zo veel met de gezondheidszorg te maken.

BORST:
Nee, maar het is mijn eerst gelegenheid op televisie om daar iets over te zeggen.

WITTEMAN:
O, u gaat sportief doen?

BORST:
Dat vind ik inderdaad dat we moeten zijn in de politiek: sportief. Hij doet in zijn boek inderdaad ook een paar persoonlijke aanvallen. Die verbaasden mij niet, want ik ken zijn columns uit Elsevier. Verder wil hij dus inderdaad met nul centen de wachtlijsten wegwerken. Een prachtig idee, maar zo werkt het natuurlijk niet. Minister Zalm heeft dat een paar dagen geleden ook al gezegd. We krijgen een steeds sterker wordende vergrijzing in Nederland. Steeds meer mensen hebben zorg nodig. Zelfs als je de tussenlaag van de managers flink uitdunt en er een heleboel naar huis stuurt, dan is dat absoluut onvoldoende om straks al die mensen met chronische ziekten, die de ouderdom nu eenmaal met zich meebrengt, met Alzheimer en andere kwalen, om die te behandelen. Dus ik vind dat er de komende periode, de komende tientallen jaren, ieder jaar meer geld naar de zorg toe zal moeten gaan. Natuurlijk moeten we zo efficiënt mogelijk werken.

WITTEMAN:
Maar daar kom je er niet mee, dus het idee dat je het zonder extra geld zou kunnen redden, het oplossen van die wachtlijsten, dat is onzin.

BORST:
Dat is inderdaad onuitvoerbaar. Meneer Fortuyn denkt misschien dat ik bijvoorbeeld al die managers aangesteld heb en ze ook zou kunnen ontslaan. Dat is niet zo. Ieder ziekenhuis inNederland is gewoon een private instelling, een particulier initiatief, en daar is het de directie die de mensen benoemd en ontslaat en niet de minister.

WITTEMAN:
Dat voorstel, een belangrijk onderdeel van zijn pakket, is onzin?

BORST:
Ja, dat kan zo niet.

WITTEMAN:
U zei net: we moeten sportief zijn tegen elkaar. Ik weet niet van welke kant dat moet komen, want je kunt juist spreken van een verruwing van het politieke klimaat, in ieder geval van het politieke woordgebruik in deze campagne die steeds heter en heter wordt. Bent u niet blij dat u nu geen lijsttrekker meer bent, wat u vorige keer nog wel was?

BORST:
Lijsttrekker zijn is inderdaad zeer vermoeiend, dus daar ben ik wel blij om. Ik zou als ik weer lijsttrekker was ook niet meedoen met elkaar uitschelden. Dat heeft volgens mij ook helemaal geen zin en dat vinden kiezers misschien ook heel even leuk, maar daar gaat het niet om. Wat we moeten doen in deze verkiezingscampagne is gewoon met elkaar strijden over de inhoud van de verschillende opvattingen. En ook met respect voor elkaar en daar past dus ook niet bij om stinkende taarten naar elkaar te gooien. Daar past ook niet bij om hele bevolkingsgroepen van lelijke kwalificaties te voorzien. Dat is een heel verkeerde stijl. Laten we alsjeblieft in Nederland die politieke cultuur die we altijd gehad hebben, namelijk wel fel, maar toch altijd nog wel fatsoenlijk met elkaar debatteren, laten we dat nou vasthouden.

WITTEMAN:
Maar stel dat iemand zegt: door het beleid van mevrouw Borst de afgelopen acht jaar zijn er doden gevallen, dan weet u zich te beheersen?

BORST:
Dan weet ik mij te beheersen ja. Dat is misschien verbazingwekkend. Ik vind dat namelijk niet de manier waarop je een minister verantwoordelijk kunt stellen voor wat er in dat hele beleidsterrein gebeurd is. Dat moet je dan anders formuleren. Dan moet je zeggen dat een bepaalde minister onvoldoende gedaan heeft om problemen op te lossen. Dan kan ik daar tegen in gaan en zeggen wat ik allemaal gedaan heb, waar ik mee bezig ben. Trouwens, ik heb gezien in het boek van de heer Fortuyn dat er op allerlei terreinen dingen voorgesteld worden door hem, die al gebeuren. Dat geldt niet alleen voor gezondheid, maar ook voor andere beleidsterreinen. Ik denk dat het goed is dat dat debat opgepakt wordt. Dan zal er van beide kanten een zeer interessante gedachtewisseling plaatsvinden. En dan moeten de kiezers daar ook eens goed naar luisteren.

WITTEMAN:
U zegt dat: een zeer interessante gedachtewisseling. Maar u bent van D66, laten we dat niet vergeten. Dat is een partij die gezegd heeft: voor ons hoeft het helemaal niet; we gaan toch niet met hem samenwerken.BORST:
Ik zit hier natuurlijk niet als iemand van D66. Ik ontken niet dat ik daar lid van ben, maar ik zit hier nu als voorzitter van de ministerraad. Wij bemoeien ons dus niet met dit soort partijpolitieke strubbelingen. Ik wou daar nu ook liever niet op ingaan.

WITTEMAN:
Maar ik neem toch aan dat u die lijn deelt van uw partij.

BORST:
Ik deel de lijn van mijn partij, zeker. Als ik nu weer eventjes vanaf een afstand kijk, dan zeg ik: als er nou twee partijen zijn waarvan de ideeën gewoon inhoudelijk, heel sterk van elkaar verschillen met maar een hele enkele overeenkomst, dan is dat Fortuyn en D66.

WITTEMAN:
Dus niet samenwerken?

BORST:
Die zijn denk ik niet bij elkaar te brengen, nee.

WITTEMAN:
Met alle respect?

BORST:
Maar wel met alle respect voor elkaar, hoop ik. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, LV)reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...