Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ABVAKABO FNV: eindelijk akkoord voor energieproduktiebedrijven

Datum nieuwsfeit: 16-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: ABVAKABO FNV
Zoek soortgelijke berichten

ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: eindelijk akkoord voor energieproduktiebedrijven (16/3)

ABVAKABO FNV en de andere bonden zijn het vrijdagavond eens geworden over een CAO voor de energieproduktiebedrijven. Partijen hebben veertien maanden gepraat en raakten in december 2001 in een impasse. Na dreiging met acties door de achterban van de bonden werd Johan Stekelenburg gevraagd te bemiddelen in het conflict. Dit heeft geleid tot een CAO met een loonsverhoging van 8,1% voor 24 maanden. Hiermee wordt recht gedaan aan de positie van de werknemers en zijn acties van de baan, aldus Joost van Herpen, landelijk onderhandelaar van ABVAKABO FNV.

In 2001 krijgen de werknemers er 4% loon met terugwerkende kracht bij, en stijgt de eindejaarsuitkering met 0,3%. In 2002 worden de salarissen met 3,3 % en de eindejaarsuitkering met nog eens met 0,5% verhoogd. Omdat de medewerkers zo lang op een salarisverhoging hebben moeten wachten, ontvangen zij per 1 april 2002 een eenmalige uitkering van 100 euro. Breekpunt waren de flexibiliseringsvoorstellen van de werkgevers. Deze wilden een verruiming van het dagvenster, dat tot verlies van toeslagen zou leiden. Hierdoor werden de medewerkers geacht tussen zeven uur s ochtends tot negen uur s avonds beschikbaar te zijn voor het werk, zonder daar een fatsoenlijke vergoeding tegenovergesteld te krijgen. Deze plannen zijn nu grotendeels van tafel.

De werkgevers in de energiesector willen vergaande veranderingen in de sector doorvoeren. Dit heeft te maken met de liberalisering en de internationalisering van de energiesector. Bemiddelaar Stekelenburg heeft werkgevers en bonden geadviseerd over de ontwikkelingen in de sector met elkaar te spreken, om draagvlak te creëren voor de gewenste veranderingen. Al maanden geleden hebben wij de werkgevers gevraagd nut en noodzaak van de ontwikkelingen aan te tonen. Hopelijk zien de werkgevers nu ook in dat ze dit niet over de ruggen van werknemers kunnen spelen, aldus Van Herpen.

ABVAKABO FNV zal het akkoord in de komende weken aan de achterban voorleggen. In de produktiebedrijven werken ongeveer 3.500 mensen, waarvan ABVAKABO FNV er bijna 1.900 vertegenwoordigd.


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie