Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling nieuwe school in s¡gÜtlÜ gemeente Utrecht

Datum nieuwsfeit: 18-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Utrecht

TENTOONSTELLING NIEUWE SCHOOL IN SÖGÜTLÜ

Wethouder René Verhulst voor internationale samenwerking opent maandag 18 maart de tentoonstelling 'Een nieuwe school in Sögütlü' in de hal van het stadhuis. Deze tentoonstelling is van 18 maart tot 4 april te zien. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de acties in Utrecht na de aardbeving van augustus 1999 in noordwest Turkije. Grote foto's geven een indruk van het nieuwe schoolgebouw. Het expositiemateriaal wordt tentoongesteld in en op een schoolklasinterieur.

Na de aardbevingen werden in Utrecht en Amersfoort inzamelacties gehouden, waaraan veel Utrechtse organisaties, bedrijven en vooral ook scholen meededen. De acties werden gecoördineerd door de stichting Utrecht Helpt Turkije. Ook de stichting Kerk in actie, de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Hilversum en de provincie Utrecht hebben bijgedragen. In totaal is ruim NLG 1.6 miljoen, EUR 737.000, bijeengebracht. Met deze ingezamelde gelden werd aan de gemeenschap van Sögütlü een nieuw schoolgebouw aangeboden. Dit gebouw vervangt het bij de aardbeving totaal verwoeste gebouw van de basis-/ middenschool. De leerlingen waren sinds de aardbeving in een noodgebouw gehuisvest.

De stichting Utrecht helpt Turkije was opdrachtgever van de bouw van de school en heeft de bouw ook zelf gecontroleerd. De gemeente heeft het proces kritisch gevolgd en waar mogelijk ondersteuning geboden. Ondanks tegenslagen, zoals enorme regenval bij het begin van de bouw (najaar 2000) en forse prijsstijgingen, is het gelukt om een mooi gebouw neer te zetten, vrijwel binnen de geplande tijd en de begroting. Het gebouw toont een combinatie van Nederlandse en Turkse inzichten en tradities op het gebied van architectuur. Er is veel aandacht besteed aan aardbevingsbestendigheid. De school heeft een regionale functie en biedt plaats aan 500 leerlingen.

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om contact met Turkije te onderhouden in de vorm van projectsamenwerking. Het VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten)-programma 'Gemeentelijke Samenwerking Toetredingslanden' biedt mogelijkheden voor financiële en inhoudelijke ondersteuning van dergelijke gemeentelijke projecten. Bovendien sluit deze samenwerking aan bij het nieuwe beleidsplan Utrecht Internationaal in uitvoering, waarin meer aandacht voor landen van herkomst wordt aanbevolen.

Utrecht, 14 maart 2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie