Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Klonering en expressie myositis-specifieke auto-antigenen

Datum nieuwsfeit: 18-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Technologie Stichting STW

Klonering en expressie van myositis-specifieke auto-antigenen
Titel van het onderzoek

Klonering en expressie van myositis-specifieke auto-antigenen (NCH3699)

Omschrijving van het onderzoek

Patiënten die lijden aan myositis hebben in ongeveer 25% van de gevallen antistoffen in hun bloed die gericht zijn tegen het enzym histidine-tRNA synthetase (= Jo-1). Deze antistoffen komen specifiek voor bij polymyositis-patiënten en kunnen meestal al aangetoond worden in het vroege beginstadium van de ziekte waardoor ze zeer behulpzaam kunnen zijn bij de (vroeg)diagnostiek van deze ziekte wat mogelijk weer kan leiden tot een eerdere behandeling. Er zijn aanwijzingen dat ook de andere groepen myositis-patiënten specifieke autoantistoffen produceren. In de meeste gevallen betreft dit antistoffen tegen andere tRNA synthetasen (b.v. alanine-, glycine-, isoleucine- en threonine-) maar ook worden antistoffen tegen SRP en Mi-2 gevonden. Een systematisch onderzoek naar het voorkomen van deze antistoffen is nog niet uitgevoerd omdat een simpele bepaling van deze activiteiten ontbreekt. Amerikaanse onderzoekingen suggereren zelfs dat m.b.v. het antistof-profiel de myositis-patiënten kunnen worden verdeeld in klinisch homogene subgroepen met een meer eenduidige respons op therapeutische behandeling. In dit onderzoek willen wij zoveel mogelijk myositis-specifieke autoantigenen cloneren en in bacteriën tot expressie brengen. Met behulp van de recombinant antigenen zullen we eenvoudige en betrouwbare (ELISA-) testen opzetten precies zoals dat in het verleden gebeurd is met Jo-1 en andere autoantigenen (DNA topo-isomerase 1, centromeer eiwitten, U1 snRNP eiwitten, La (SS-B) en Ro (SS-A)). Deze testen zullen niet alleen commercieel interessant zijn, maar ons ook een idee geven over de frequentie waarin deze antistoffen bij patiënten voorkomen. De epitopen op de verschillende eiwit-antigenen (m.n. tRNA synthetasen en SRP-eiwitten) worden zo nauwkeurig mogelijk gekarakteriseerd, mede om na te gaan of de actieve centra van de enzymen het precieze doelwit van de autoantistoffen zijn. Daarnaast wordt nagegaan hoe frequent antistoffen tegen specifieke tRNA's voorkomen en welke RNA-epitopen door de autoantistoffen herkend worden. Cloning and expression of myositis-specific autoantigens.

Resultaten van het onderzoek

Er zijn nog geen resultaten bekend.

Gebruikers

Eén bedrijf.

Projectleider

Prof.dr. W.J. van Venrooij Universiteit Nijmegen, Lab. voor Biochemie

Status van het project

Gestart: 01/12/1995 Einddatum: 01/12/1998

Trefwoorden

biochemie, neurologie, geneeskunde, antigenen, autoantigenen, immunologie, myositis, diagnostiek, enzymen, tRNA synthetase, DNA, medische biotechnologie, transfectie, transcriptie, kloneren, Jo-1.
---

Laatste wijziging: 21-11-1999 Reakties naar (webmaster@stw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie