Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Unieke internationale gedragscode Ballast Nedam

Datum nieuwsfeit: 18-03-2002
Bron: FNV
Zoek soortgelijke berichten

FNV

Ballast Nedam: unieke internationale gedragscode
mondiaal - (mondiaal@dds.nl)

Ballast Nedam heeft op maandag 18 maart met de Internationale Bond van Bouw- en Houtarbeiders een internationale gedragscode getekend, de eerste die in de Nederlandse bouw tot stand komt. Ballast Nedam voegt zich daarmee in de rij van Ikea en Skanska in Zweden en Faber-Castell en Hochtief in Duitsland, multinationals waarmee de IBBH de afgelopen jaren gedragscodes overeenkwam. In Nederland is deze overeenkomst uniek. Enkele multinationals hebben wel eigen regels voor hun gedrag, maar deze zijn niet vastgelegd in een overeenkomst met vakbonden. FNV Bouw heeft de besprekingen met Ballast Nedam voor zijn rekening genomen.

Ballast erkent in de overeenkomst verantwoordelijkheid voor de eigen werknemers en voor die van de toeleverende bedrijven. Ballast wil erop toezien dat toeleveranciers de belangrijkste Conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie in Genève naleven. Er mag dus geen kinderarbeid voorkomen, de vakbondsvrijheid is gegarandeerd, terwijl loon, arbeidsomstandigheden en arbeidstijden voor het land een fatsoenlijk niveau hebben.

Ballast Nedam is een allround internationaal bouwconcern met circa 7000 medewerkers, werkzaam in een groot aantal landen ter wereld. Het merendeel van de internationale projecten betreft `droge en natte` infrastructurele werken en utiliteitsbouw. Met de IBBH gaat Ballast Nedam één keer per jaar controleren of de gedragscode wordt nageleefd. Ook de ondernemingsraad ondersteunt de overeenkomst. Ballast Nedam informeert de eigen werknemers binnenkort via intranet en het personeelsorgaan over de gedragscode. Daarnaast zal Ballast Nedam speciale aandacht besteden aan informatie en instructie van leidinggevenden op de internationale projecten.

De IBBH heeft inmiddels de ervaring dat vakbonden in ontwikkelingslanden veel steun hebben van dit type gedragscode. Zij kunnen zich erop beroepen bij onderhandelingen met het lokale management over lonen en veiliger arbeidsomstandigheden. Bij de jaarlijkse controle van de IBBH kunnen ze de rotte appels in de mand aanwijzen. Zulke bedrijven worden er vervolgens door de multinational toe aangespoord tot goede afspraken met de vakbond te komen; op straffe van verlies van een contract. Bestuursvoorzitter René Kottman van Ballast Nedam ondertekende de gedragscode samen met Anita Normark, secretaris-generaal van de IBBH in Genève, en Roel de Vries, voorzitter van FNV Bouw en tevens voorzitter van de IBBH.

(FNV Bouw) 20 maart 2002

Meer nieuws? Ga naar www.fnv.nl/mondiaal .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie