Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Utrecht: district Heuvelrug 19-03-2002

Datum nieuwsfeit: 19-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 19-03-2002 Persberichten district Heuvelrug, 08.55 uur

Jaaroverzicht 2001 Politie District Heuvelrug

HEUVELRUG De politie van het district Heuvelrug zag het afgelopen jaar de cijfers van twee speerpunten van het district aanzienlijk dalen: geweldsmisdrijven en woninginbraken. Zo daalde het aantal mishandelingen, openlijke geweldpleging en straatroof ten opzichte van het jaar 2000. Vorig jaar hoorde de politie 3.970 verdachten. Het aantal uitgereikte HALT-straffen steeg van 72 naar 95. Mede door intensieve preventie-acties daalde eveneens het aantal aangiften van inbraak in autos. Het aantal verkeersongevallen met slachtoffers met letsel bleef net als in 2000 dalen. Verkeersprojecten en veelvuldige alcoholcontroles hebben hier een bijdrage aan geleverd. Daarnaast leverde de politie inzet aan diverse Recherche Bijstandsteams en tijdens de MKZ-crisis. Op eigen grondgebied kreeg het district te maken met enkele grote onderzoekszaken en vroeg een koninklijk bezoek en de euro-omwisseling om extra inzet.

Grote zaken en onderzoeken
In 2001 kreeg de politie in Heuvelrug te maken met twee zaken waarbij de inzet van een Recherche Bijstandsteam noodzakelijk was: Begin februari werd een 44-jarige vrouw en een 53-jarige man een samenwonend stel aan de Langelaar in Veenendaal op gewelddadige wijze om het leven gebracht. Een bijstandsteam van 30 rechercheurs werd op de zaak gezet. Samen met het district voerde het team buurtonderzoek uit, hoorde diverse getuigen en deed sporenonderzoek. Half maart werd de toen 28-jarige dochter van het mannelijke slachtoffer en haar 26-jarige vriend aangehouden.
Een onderzoek naar ontucht bij drie kinderen in de leeftijd van 5 tot 7 jaar in augustus leidde tot de opstart van een Recherche Bijstandsteam van 15 personen. De zaak speelde nabij camping Het Grote Bos, gemeente Doorn/Driebergen. Uiteindelijk leidde dit onderzoek op 17 oktober tot de aanhouding van een minderjarige jongen die een gedeeltelijk bekennende verklaring aflegde. Ook leverde het district diverse eigen medewerkers aan Recherche Bijstandsteams in de Regio Utrecht (o.a. serieverkrachter) en de MKZ-crisis in het voorjaar. Het bezoek van Prins Willem Alexander en mevrouw Maxima Zorrequieta aan Wijk bij Duurstede in september en de Euro-omwisseling tijdens de jaarwisseling 2000-2001 was reden voor extra inzet en toezicht.

Beschikbaarheid en bereikbaarheid
In het afgelopen jaar gingen drie medewerkers als ondersteuning van de wijkpolitie werken in de politiebureaus Rhenen, Doorn en Wijk bij Duurstede. Zij verzorgen hier ontvangst en opvang publiek tijdens de openingstijden van het politiebureau, bieden administratieve ondersteuning aan de wijkpolitie en informeren actief bewoners over de afloop van een melding die de betreffende bewoner gedaan heeft. Het verbeteren van bereikbaarheid van de politie in de wijk heeft de constante aandacht van het district. Naast onder andere spreekuren en voorlichtingspresentaties van wijkagenten voegen deze drie medewerkers extra ondersteuning toe aan deze bereikbaarheid.

Via het landelijk toegangsnummer van de politie (tel. 0900-8844) werden in bureau Veenendaal tijdens kantooruren vorig jaar 40.000 telefoontjes van publiek ontvangen. De bereikbaarheid van dit telefoonnummer laat nog te wensen over en het district en werkt aan verbeteringen. In de eerste zes maanden van 2001 werd in 70% van de gevallen de telefoon binnen 15 seconden opgenomen, in de tweede helft van dat jaar steeg dit naar 80%. De politie streeft uiteindelijk naar 95%.
Binnen de organisatie wordt strak gecontroleerd op de aanrij-tijden van de politie bij (nood) meldingen. De doelstelling hierbij is om in 95% van de noodmeldingen (112) binnen 10 minuten bij de melding aanwezig te zijn. In 2001 werden 848 prio-1 verzoeken uitgevoerd. 95,8% werd binnen 10 minuten gerealiseerd. In totaal pleegde de politie Heuvelrug 10.228 maal inzet na meldingen, waarvan 1.456 keer een uitgebreide inzet met meer politiepersoneel nodig was.

Vrijwilligers en politiejunioren
De 9 vrijwilligers leverde in 2001 weer een belangrijke bijdrage aan het politiewerk. Zij draaiden 1.613 diensturen tijdens diverse evenementen, horecadiensten en verkeerscontroles. Inmiddels zijn 6 nieuwe vrijwilligers 5 mannen en 1 vrouw in opleiding. In juni ronden 3 van hen de opleiding af en beginnen in het district. In 2001 verzetten de 5 politiejunioren weer veel werk op het gebied van toezicht en ondersteuning bij preventieprojecten. Gemiddeld worden wekelijks 50 diensturen door de junioren gewerkt, in de zomer ligt dat aanzienlijk hoger. Een junior voert nu werkzaamheden uit bij de ontvangstbalie op het bureau en telefonie. In november werd een nieuwe junior aangenomen en heeft het district de beschikking over 6 junioren.

Geweldszaken
Een belangrijk speerpunt van de politie is het bestrijden van geweld. De politie onderscheidt vele vormen van geweld om zo de juiste insteek te kiezen voor de aanpak en oplossing van deze zaken. Vorig jaar werden de medewerkers speciaal getraind om meldingen van thuisgeweld beter te benaderen en te behandelen. In Heuvelrug komen gemiddeld 15 tot 20 meldingen per maand binnen. Ook startte in 2001 het Flexteam. Dit team van tien politiemensen behandelt zaken op gebied van geweld op verzoek van een politiedistrict. Zij richtten zich in Heuvelrug op met name geweld op straat in het uitgaansleven en hebben voor het district 21 geweldszaken onderzocht, 20 opgelost en 39 verdachten gehoord.

In 2001 werden in totaal 413 maal aangifte gedaan van geweld. Dit is een daling ten opzichte van 2000: 451. Zo daalde het aantal aangiften van mishandelingen van 279 aangiften in 2000 naar 232 in 2001. Er werden 270 verdachten gehoord en 155 zaken opgelost. Het aantal openlijke geweldplegingen daalde van 51 naar 29 in 2001. Er werden 61 verdachten gehoord. Het aantal berovingen (diefstal met geweld) daalde eveneens: van 10 naar 6, 10 verdachten gehoord en werden 6 zaken opgelost. Net als de landelijke tendens steeg het aantal overvallen in het district: van 13 in 2000 naar 20 in 2001. De politie hoorde in 2001 27 verdachten. Het aantal aangiften van vernieling steeg (+178). Deze stijging werd met name veroorzaakt door toename van aangiften graffiti in Veenendaal en Wijk bij Duurstede. Hiervoor werden 31 verdachten gehoord. In Veenendaal en Wijk bij Duurstede werkt de politie samen met gemeente aan structurele oplossingen.

Woninginbraken
Een ander speerpunt van de politie is het voorkomen en bestrijden van woninginbraken. Het aantal aangiften van inbraken(incl. pogingen) daalde in 2001 van 598 naar 536. Het Woningen Inbraken Team van het district hoorde in 2001 hiervoor 42 verdachten. De kans dat in een woning wordt ingebroken kwam het afgelopen jaar te liggen op 1,04%. Het inbraakrisico bij woningen die voorzien zijn van het politiekeurmerk Veilig Wonen lag in 2001 op 0,12%: er werd in 1 gecertificeerde woning ingebroken en bij vier gecertificeerde woningen een poging inbraak gemeld. In 2001 ontvingen 576 huizen het keurmerk. In totaal 4.025 huizen waren in het district voorzien van het politiekeurmerk Veilig Wonen.

Alcoholcontrole

VEENENDAAL - Maandagnacht werd er een 27jarige man uit Veenendaal aangehouden aan het Schrijverspark in Veenendaal op verdenking van rijden onder invloed van alcoholhoudende drank.

Op de parkeerplaats van het Schrijverspark zaten omstreeks 01.30 uur vier mannen in de auto bier te drinken. De agenten spraken de mannen hierop aan, waarop zij aan de agenten beloofden om niet te gaan rijden.

Na verloop van tijd zagen de agenten de auto alsnog rijden. De bestuurder werd gecontroleerd en meegenomen naar het bureau.

De man bleek 0,80 promille alcohol in zijn lichaam te hebben. De man kreeg een rij-ontzegging van twee uur en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...