Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Utrecht: district Heuvelrug 19-03-2002

Datum nieuwsfeit: 19-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 19-03-2002 Persberichten district Heuvelrug, 08.55 uur

Jaaroverzicht 2001 Politie District Heuvelrug

HEUVELRUG De politie van het district Heuvelrug zag het afgelopen jaar de cijfers van twee speerpunten van het district aanzienlijk dalen: geweldsmisdrijven en woninginbraken. Zo daalde het aantal mishandelingen, openlijke geweldpleging en straatroof ten opzichte van het jaar 2000. Vorig jaar hoorde de politie 3.970 verdachten. Het aantal uitgereikte HALT-straffen steeg van 72 naar 95. Mede door intensieve preventie-acties daalde eveneens het aantal aangiften van inbraak in autos. Het aantal verkeersongevallen met slachtoffers met letsel bleef net als in 2000 dalen. Verkeersprojecten en veelvuldige alcoholcontroles hebben hier een bijdrage aan geleverd. Daarnaast leverde de politie inzet aan diverse Recherche Bijstandsteams en tijdens de MKZ-crisis. Op eigen grondgebied kreeg het district te maken met enkele grote onderzoekszaken en vroeg een koninklijk bezoek en de euro-omwisseling om extra inzet.

Grote zaken en onderzoeken
In 2001 kreeg de politie in Heuvelrug te maken met twee zaken waarbij de inzet van een Recherche Bijstandsteam noodzakelijk was: Begin februari werd een 44-jarige vrouw en een 53-jarige man een samenwonend stel aan de Langelaar in Veenendaal op gewelddadige wijze om het leven gebracht. Een bijstandsteam van 30 rechercheurs werd op de zaak gezet. Samen met het district voerde het team buurtonderzoek uit, hoorde diverse getuigen en deed sporenonderzoek. Half maart werd de toen 28-jarige dochter van het mannelijke slachtoffer en haar 26-jarige vriend aangehouden.
Een onderzoek naar ontucht bij drie kinderen in de leeftijd van 5 tot 7 jaar in augustus leidde tot de opstart van een Recherche Bijstandsteam van 15 personen. De zaak speelde nabij camping Het Grote Bos, gemeente Doorn/Driebergen. Uiteindelijk leidde dit onderzoek op 17 oktober tot de aanhouding van een minderjarige jongen die een gedeeltelijk bekennende verklaring aflegde. Ook leverde het district diverse eigen medewerkers aan Recherche Bijstandsteams in de Regio Utrecht (o.a. serieverkrachter) en de MKZ-crisis in het voorjaar. Het bezoek van Prins Willem Alexander en mevrouw Maxima Zorrequieta aan Wijk bij Duurstede in september en de Euro-omwisseling tijdens de jaarwisseling 2000-2001 was reden voor extra inzet en toezicht.

Beschikbaarheid en bereikbaarheid
In het afgelopen jaar gingen drie medewerkers als ondersteuning van de wijkpolitie werken in de politiebureaus Rhenen, Doorn en Wijk bij Duurstede. Zij verzorgen hier ontvangst en opvang publiek tijdens de openingstijden van het politiebureau, bieden administratieve ondersteuning aan de wijkpolitie en informeren actief bewoners over de afloop van een melding die de betreffende bewoner gedaan heeft. Het verbeteren van bereikbaarheid van de politie in de wijk heeft de constante aandacht van het district. Naast onder andere spreekuren en voorlichtingspresentaties van wijkagenten voegen deze drie medewerkers extra ondersteuning toe aan deze bereikbaarheid.

Via het landelijk toegangsnummer van de politie (tel. 0900-8844) werden in bureau Veenendaal tijdens kantooruren vorig jaar 40.000 telefoontjes van publiek ontvangen. De bereikbaarheid van dit telefoonnummer laat nog te wensen over en het district en werkt aan verbeteringen. In de eerste zes maanden van 2001 werd in 70% van de gevallen de telefoon binnen 15 seconden opgenomen, in de tweede helft van dat jaar steeg dit naar 80%. De politie streeft uiteindelijk naar 95%.
Binnen de organisatie wordt strak gecontroleerd op de aanrij-tijden van de politie bij (nood) meldingen. De doelstelling hierbij is om in 95% van de noodmeldingen (112) binnen 10 minuten bij de melding aanwezig te zijn. In 2001 werden 848 prio-1 verzoeken uitgevoerd. 95,8% werd binnen 10 minuten gerealiseerd. In totaal pleegde de politie Heuvelrug 10.228 maal inzet na meldingen, waarvan 1.456 keer een uitgebreide inzet met meer politiepersoneel nodig was.

Vrijwilligers en politiejunioren
De 9 vrijwilligers leverde in 2001 weer een belangrijke bijdrage aan het politiewerk. Zij draaiden 1.613 diensturen tijdens diverse evenementen, horecadiensten en verkeerscontroles. Inmiddels zijn 6 nieuwe vrijwilligers 5 mannen en 1 vrouw in opleiding. In juni ronden 3 van hen de opleiding af en beginnen in het district. In 2001 verzetten de 5 politiejunioren weer veel werk op het gebied van toezicht en ondersteuning bij preventieprojecten. Gemiddeld worden wekelijks 50 diensturen door de junioren gewerkt, in de zomer ligt dat aanzienlijk hoger. Een junior voert nu werkzaamheden uit bij de ontvangstbalie op het bureau en telefonie. In november werd een nieuwe junior aangenomen en heeft het district de beschikking over 6 junioren.

Geweldszaken
Een belangrijk speerpunt van de politie is het bestrijden van geweld. De politie onderscheidt vele vormen van geweld om zo de juiste insteek te kiezen voor de aanpak en oplossing van deze zaken. Vorig jaar werden de medewerkers speciaal getraind om meldingen van thuisgeweld beter te benaderen en te behandelen. In Heuvelrug komen gemiddeld 15 tot 20 meldingen per maand binnen. Ook startte in 2001 het Flexteam. Dit team van tien politiemensen behandelt zaken op gebied van geweld op verzoek van een politiedistrict. Zij richtten zich in Heuvelrug op met name geweld op straat in het uitgaansleven en hebben voor het district 21 geweldszaken onderzocht, 20 opgelost en 39 verdachten gehoord.

In 2001 werden in totaal 413 maal aangifte gedaan van geweld. Dit is een daling ten opzichte van 2000: 451. Zo daalde het aantal aangiften van mishandelingen van 279 aangiften in 2000 naar 232 in 2001. Er werden 270 verdachten gehoord en 155 zaken opgelost. Het aantal openlijke geweldplegingen daalde van 51 naar 29 in 2001. Er werden 61 verdachten gehoord. Het aantal berovingen (diefstal met geweld) daalde eveneens: van 10 naar 6, 10 verdachten gehoord en werden 6 zaken opgelost. Net als de landelijke tendens steeg het aantal overvallen in het district: van 13 in 2000 naar 20 in 2001. De politie hoorde in 2001 27 verdachten. Het aantal aangiften van vernieling steeg (+178). Deze stijging werd met name veroorzaakt door toename van aangiften graffiti in Veenendaal en Wijk bij Duurstede. Hiervoor werden 31 verdachten gehoord. In Veenendaal en Wijk bij Duurstede werkt de politie samen met gemeente aan structurele oplossingen.

Woninginbraken
Een ander speerpunt van de politie is het voorkomen en bestrijden van woninginbraken. Het aantal aangiften van inbraken(incl. pogingen) daalde in 2001 van 598 naar 536. Het Woningen Inbraken Team van het district hoorde in 2001 hiervoor 42 verdachten. De kans dat in een woning wordt ingebroken kwam het afgelopen jaar te liggen op 1,04%. Het inbraakrisico bij woningen die voorzien zijn van het politiekeurmerk Veilig Wonen lag in 2001 op 0,12%: er werd in 1 gecertificeerde woning ingebroken en bij vier gecertificeerde woningen een poging inbraak gemeld. In 2001 ontvingen 576 huizen het keurmerk. In totaal 4.025 huizen waren in het district voorzien van het politiekeurmerk Veilig Wonen.

Alcoholcontrole

VEENENDAAL - Maandagnacht werd er een 27jarige man uit Veenendaal aangehouden aan het Schrijverspark in Veenendaal op verdenking van rijden onder invloed van alcoholhoudende drank.

Op de parkeerplaats van het Schrijverspark zaten omstreeks 01.30 uur vier mannen in de auto bier te drinken. De agenten spraken de mannen hierop aan, waarop zij aan de agenten beloofden om niet te gaan rijden.

Na verloop van tijd zagen de agenten de auto alsnog rijden. De bestuurder werd gecontroleerd en meegenomen naar het bureau.

De man bleek 0,80 promille alcohol in zijn lichaam te hebben. De man kreeg een rij-ontzegging van twee uur en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie