Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanmoedigingsprijs Oud Papier Prinses Margrietschool

Datum nieuwsfeit: 19-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Zoetermeer

Aanmoedigingsprijs Oud Papier, voor de Prinses Margrietschool!

In het afgelopen jaar was de Prinses Margrietschool de beste inzamelaar van oud papier en karton met een indrukwekkende opbrengst van 260.490 kilo.
Dat is maar liefst 714 kilo per leerling!
De directeur, mevrouw Wil Prins, kreeg woensdag 13 maart jl. de symbolische cheque ter waarde van 452 en de wisselbeker uitgereikt door demissionair milieuwethouder Andries Heidema. Alle leerlingen van de school waren daarbij aanwezig.

Aanmoedigingsprijs
In Zoetermeer wordt papier en karton voor een aanzienlijk deel ingezameld door scholen en instellingen, in 2001 was dat 2.510 ton. Het overige wordt ingezameld met de papiercontainers in de wijken en bij de winkelcentra.
Dat was in 2001 3.806 ton. Om het gescheiden inzamelen van oud papier te stimuleren heeft de gemeente in 1989 de Aanmoedigingsprijs Oud Papier ingesteld. In elk even jaar komt een instelling die de grootste stijging in hoeveelheid ingezameld papier in aanmerking voor deze prijs. In elk oneven jaar is dat een school die de grootste hoeveelheid per leerling heeft ingezameld. Diftar Op 1 januari 2003 zal de gemeente zoals bekend overgaan tot de invoering van een nieuw betalingssysteem voor de Afvalstoffenheffing, Diftar geheten. Daarbij wordt met behulp van elektronica gemeten hoe vaak mensen GFT- en restafval aanbieden.
Aan de hand daarvan wordt afgerekend: het principe de vervuiler betaalt.
Daarmee wordt de gescheiden inzameling van onder andere papier en karton voor de bewoners aantrekkelijker. Daarvoor hoeft immers niet te worden betaald.

Noodzaak
Van al het hout dat wereldwijd wordt gekapt gaat 10% naar de papierindustrie. Het maken van papier uit hout kost water en energie en levert luchtverontreiniging op. Recycling van oud papier leidt tot minder houtgebruik en vermindert daardoor de druk op de bossen. In Nederland is ongeveer driekwart van de grondstof voor de papierproductie afkomstig van oud papier en karton. Hiervoor is het dus noodzakelijk dat het papier en karton gescheiden van ander afval wordt ingezameld.

Aanvankelijk werd gedacht dat de toename van het gebruik van de computer zou leiden tot minder papierverbruik. Het tegendeel blijkt waar. In 1975 gebruikten we in Nederland 124 kilo papier per persoon, in 1995 was dat 201 kilo. In dat jaar bedroeg het totale papierverbruik 3,5 miljard kilo. Uitgaande van dat één boom ongeveer 50 kilo papier oplevert gebruiken we voor de Nederlandse papierproductie dus circa 70 miljoen bomen per jaar. Recycling en dus gescheiden inzameling blijft dus noodzaak!

---

Gemeente Zoetermeer © maart 2002

Laatste wijziging: 19 maart 2002 (13:30)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie