Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van Bommel eist vrije doorgang Koerden aan Roemeense grens

Datum nieuwsfeit: 19-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SP

Van Bommel eist vrije doorgang Koerden aan Roemeense grens

SP Tweede-Kamerlid Harry van Bommel vraagt minister-president Kok er bij de Roemeense president Iliescu op aan te dringen een delegatie Nederlandse Koerden op weg naar Turkije, doorgang te verlenen. Sinds maandagmiddag 17.30 uur staat hun bus stil bij de Hongaars-Roemeense grensovergang Mako. De Roemeense autoriteiten weigeren de bus toegang tot Roemenië te verlenen.

De officiële reden van de Roemeense autoriteiten voor de weigering is dat Bulgarije geen toegang zal verlenen aan de Koerden om het land door te reizen naar de Turks-Bulgaarse grens. De grensovergang Kapikali aan de Turks-Bulgaarse grens is het reisdoel van de delegatie. Daar willen zij op 21 maart, de dag dat het Koerdisch nieuwjaar wordt gevierd, een petitie over vrij taalonderwijs aan de Turkse douane aanbieden. De petitie sluit aan bij het verzoek van vele Koerdische ingezetenen van Turkije om, op facultatieve basis, onderwijs in eigen taal te mogen genieten.

De reis is georganiseerd door de Koerdische organisatie Kon-Kurd. De delegatie reist met in totaal acht bussen. Een tweede bus was al 50 km onderweg in Roemenië, toen hij bij de stad Arad door gewapende agenten tot stilstand werd gedwongen en omsingeld. De passagiers mogen de bus niet verlaten, en de buschauffeur is gesommeerd rechtsomkeert te maken en Roemenië te verlaten.

Van Bommel vraagt premier Kok er bij de Roemeense president Iliescu op aan te dringen om de delegatie doorgang te verlenen. 'Het recht van Nederlanders en andere inwoners van Europa om vrij te reizen alsmede het recht van petitie is hier in het geding. Kok is premier van alle Nederlanders en daarom moet hij nu in actie komen', zo meent het Kamerlid. Aangezien het Koerdisch nieuwjaar al over enkele dagen plaatsheeft, verzoekt Van Bommel de premier zo spoedig mogelijk actie te ondernemen.

Informatie:
Harry van Bommel 06-22788043 / Guido van Leemput 070-3183820

19 mrt 02 15:59

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie