Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe Sustainability ScoreCard voor duurzaam ondernemen

DHV Groep

Nieuwe Sustainability ScoreCard voor duurzaam ondernemen

Dit managementinstrument is effectief voor de vaststelling van duurzaam ondernemersschap en is het meest gebruikte doorlichtinginstrument in het Nederlandse bedrijfsleven.

Amersfoort, 19 maart

Advies- en ingenieursbureau DHV brengt een nieuwe versie van de Sustainability ScoreCard (SSC) op de markt. De SSC 2.0 is samen met de Universiteit van Nyenrode ontwikkeld op basis van praktijkervaringen met de vorige versie. Het is een managementinstrument waarmee organisaties systematisch hun positie op het gebied van duurzaamheid kunnen bepalen. Door de methodiek toe te passen, krijgt de ondernemer inzicht in diverse issues, stakeholders en normen en waarden voor de besluitvorming over duurzaam ondernemen. De Sustainability ScoreCard is een effectieve tool die DHV al ruim twee jaar toepast in haar full service-dienstverlening voor duurzaam ondernemen. Dit loopt uiteen van strategische advisering tot implementatie. De resultaten dragen bovendien bij aan de vaststelling van de bedrijfsstrategie inzake risicomanagement.

In de SSC 2.0 zijn internationale actuele vakontwikkelingen verwerkt zoals de nieuwste richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI), de AA 1000- en SA 8000-richtlijnen, duurzaam beleggen screening methodieken en het 'Investors in People'-programma. Daarnaast bevat de SSC 2.0 ook specifieke Nederlandse vakontwikkelingen, zoals de Integrale Nota Biotechnologie, het rapport 'Eten en Genen', de Wet Samen en de ontwikkelingen voor Corporate Governance.

"Door de meest actuele internationale en nationale vakontwikkelingen in de Sustainability ScoreCard te incorporeren is de nieuwe methodiek beter uitgebalanceerd en effectiever dan zijn voorganger", zegt Rob van Tilburg, projectleider bij de Adviesgroep duurzaam ondernemen bij DHV. "Hierdoor kunnen ondernemers met de SSC 2.0 betere analyses van de geleverde prestaties maken en komen eventuele risico's scherper in beeld."

De SSC 2.0 benadert duurzaam ondernemen vanuit vier organisatorische dimensies: beleid en strategie, managementsystemen, monitoring en prestaties. Vanuit elke dimensie worden de ondernemer vragen gesteld over 'zijn' vier p's:
* Positionering: hoe positioneert een ondernemer zich ten opzichte van duurzaam ondernemen en welke publieke verantwoordelijkheid neemt hij;
* People: op welke wijze houdt de onderneming rekening met belangen van medewerkers, maatschappij en stakeholders;
* Planet: hoe gaat de onderneming om met milieu, genetische modificatie, ruimtegebruik en biodiversiteit;
* Profit: welke waarden voegt de onderneming toe aan de maatschappij en ondernemingsbetrokkenen. Het concept van de Sustainability ScoreCard is een initiatief van DHV en in oorsprong ontwikkeld samen met Good Company en de Universiteit van Nyenrode. Inmiddels is het managementinstrument voor duurzaam ondernemen toegepast bij organisaties als: Rabobank, KLM, Van Melle, DSM, AVEBE, NUON, ICI, AVR, Cebeco, Stork en Hogeschool Windesheim.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie