Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeenten presteren goed in huisvesting asielzoekers

Datum nieuwsfeit: 19-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Provincie Utrecht

Persbericht

Gemeenten presteren per saldo goed in huisvesting asielzoekers

19-03-2002
Iedere gemeente moet jaarlijks in opdracht van het rijk een aantal asielzoekers met verblijfsvergunning huisvesten. Sinds 1993 slaagden zij erin om in totaal 98% van het toegewezen aantal personen te huisvesten. In 2001 betekende dit voor de elf gemeenten onder toezicht van de provincie Utrecht een huisvesting van 169 statushouders. De helft van deze groep kon aan een woning worden geholpen.

De gemeenten die onder toezicht staan van de provincie Utrecht vervullen sinds 1993 de taak statushouders te huisvesten. Ondanks de stroeve ontwikkeling in 2001 zijn zij er toch in geslaagd om in de afgelopen acht jaar in totaal circa 98% van hun taakstellingen te volbrengen. Dit zijn 1771 (van de 1815) statushouders. Geconcludeerd kan worden dat de gemeenten hun taak goed uitvoeren. Een flink aantal gemeenten heeft echter sinds 2001 steeds meer moeite met de huisvesting van deze statushouders. De invoering van de nieuwe vreemdelingenwet per 1 april 2001 speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast zijn de woningbouwcoöperaties minder geneigd woningen beschikbaar te stellen. Ook doet het rijk een beroep op gemeenten om asielzoekers zonder een verblijfsvergunning in een woning te huisvesten gezien de overbezetting van de asielzoekerscentra. De provincie probeert middels de rol van toezichthouder de gemeenten bij te staan in hun huisvestingstaak.
De situatie in de gemeenten in het BRU-gebied is wat ongunstiger en ligt iets onder het landelijk gemiddelde. Deze 23 gemeenten hebben tot en met 2001 92% van hun taakstellingen gerealiseerd (landelijk 93%), een totaal van 3660 personen. Het BRU-bestuur probeert deze situatie te verbeteren door overleg te voeren met enkele sterk achterlopende gemeenten. Het afgelopen jaar zijn deze gemeenten er in geslaagd hun achterstand gedeeltelijk in te lopen.

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 2583207 of Christianne.Colaris@provincie-utrecht.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie