Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer ouderen geholpen door wachtlijstaanpak

Datum nieuwsfeit: 19-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS minvws.nl

MINVWS:meer ouderen geholpen door wachtlijstaanpak

VLIEGENTHART: MEER OUDEREN GEHOLPEN DOOR WACHTLIJSTAANPAK

De aanpak van de wachtlijsten in de ouderenzorg heeft in deze kabinetsperiode zijn vruchten afgeworpen. Jaarlijks krijgen nu 615.000 ouderen een vorm van thuiszorg, verzorgingshuiszorg of verpleeghuiszorg. Dat waren er in 1998 nog 550.000.Daarmee is de capaciteit in vier jaar met 12 procent gestegen. Dat heeft staatssecretaris Margo Vliegenthart vandaag in de Tweede Kamer bekendgemaakt. Ze reageerde daarmee op vragen naar aanleiding van berichtgeving over de eindrapportage van de wachtlijstbrigade onder leiding van Marcel van Dam. Ze verwerpt de kritiek dat de wachtlijstaanpak geen succes is. 'Integendeel, er zijn juist enorm veel resultaten geboekt. We zien echter ook dat de vraag naar zorg alleen nog sterker stijgt dan voorzien, momenteel 7 procent per jaar. Mensen die eerst geen vertrouwen meer hadden in de zorgsector, melden zich nu weer aan. Dat is voor belangrijk deel te danken aan de succesvolle wachtlijstaanpak, die een aanzuigende werking heeft'.

Over de totale kabinetsperiode van 1998 tot 2002 zijn de wachtlijsten in de ouderenzorg gedaald van 100.000 naar ruim 80.000. Het aantal mensen dat geen enkele vorm van zorg krijgt is in die periode gedaald van 45.000 naar 32.000. Sinds de vorige peiling in mei 2001 is dat aantal stabiel. Het aantal mensen dat wel op de wachtlijst staat maar toch een alternatieve vorm van zorg krijgt is ruim 50.000. Veel van deze mensen staan weliswaar op de wachtlijst, maar geven zelf aan de zorg die ze ontvangen vaak adequaat te vinden. Steeds meer blijkt dat de wachtlijstproblematiek een regionaal probleem is. In sommige regio's is sprake van een daling, in sommige van een stijging. 'Daar is de problematiek hardnekkig en zullen we dus nog meer inspanningen moeten plegen', aldus Vliegenthart. Verder komt er een landelijk aanjaagteam dat zich vooral richt op het weghalen van versnellen van bouwinitiatieven, vooral bij de verpleeghuizen.

Over het rapport van de wachtlijstbrigade zegt Vliegenthart: 'De brigade is ingehuurd om problemen te signaleren en ons allemaal aan te sporen. Dat hebben ze ook gedaan en we zullen hun adviezen overnemen. Dat de brigade kritiek levert past ook bij hun rol. Marcel van Dam stelt tevens vast dat er door de wachtlijstaanpak bergen werk zijn verzet en er een 'sense of urgency' is ontstaan die heeft geleid tot zeer aanzienlijke verbeteringen. Van Dam stelt tevens vast dat zonder de gekozen aanpak de wachtlijstproblematiek proporties zou hebben aangenomen die de huidige problemen ver overtreffen'.

-0-0-0-

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie