Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nuffic viert gouden jubileum

Datum nieuwsfeit: 19-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nuffic
Zoek soortgelijke berichten

Nuffic

Persberichten
4-1-2002

Laatst verschenen persbericht

Den Haag, 2 januari 2002

Nuffic viert gouden jubileum

Vijftig jaar trouw aan Den Haag

De Nuffic, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs, maakt zich op om haar vijftigjarig bestaan te vieren. Een toneelvoorstelling in Diligentia, een groot feest in Pulchri - beiden op 10 januari - en een internationaal congres op 19 maart in de Nieuwe Kerk aan het Spui markeren dit jubileum; drie bijzondere Haagse locaties.

De Nuffic heeft zelf ook altijd bijzondere onderkomens gehad. Bij de oprichting in 1952 stelde het Koninklijk Huis Paleis Noordeinde aan de Nuffic ter beschikking. Toen koniging Beatrix in 1977 besloot om daar haar werkpaleis van te maken, verhuisde de Nuffic naar het voormalige hotel De Wittebrug tegenover Madurodam.
Sinds 1993 is de Nuffic gevestigd in het voormalige PTT-kantoor aan de Kortenaerkade recht tegenover de Koninklijke Stallen. Aardig detail is, dat koningin Wilhelmina in de daar gevestigde kleine radiostudio het huwelijk aankondigde van haar dochter Juliana met Prins Bernhard, die ook de eerste voorzitter van de Nuffic zou worden. Tegenwoordig is hij ere-voorzitter. Voorzitter van de Nuffic-Raad van Toezicht is overigens burgemeester Deetman.

Linking Knowledge worldwide
Het monumentale gebouw op de Kortenaerkade is van binnen prachtig gerenoveerd. Toch voelen de 180 medewerkers van de Nuffic een zekere verwantschap met de tijd van de telefoon. Haar motto is immers linking knowledge worldwide, wereldwijd (mensen en) kennis in verbinding brengen. Daarbij spelen de laatste tien jaar electronische communicatiemiddelen en het internet een steeds grotere rol.

De oprichters van de Nuffic hadden iets op het oog, wat wij tegenwoordig ontwikkelingssamenwerking zouden noemen. Zij wilden wetenschappelijke trainingen organiseren voor jonge mensen uit de Derde Wereld, die later een leidende positie zouden kunnen innemen in hun pas vrij geworden landen. Daarom gaven zij de stoot tot de oprichting van het Institute of Social Studies (ISS). De Nuffic en het ISS zijn altijd buren gebleven. Ook het ISS was gevestigd in Paleis Noordeinde en de Wittebrug. Sinds 1993 is het ook gevestigd op de Kortenaerkade. Tegenwoordig worden in heel Nederland door universiteiten, hogescholen en gespecialiseerde Instellingen voor Internationaal Onderwijs meer dan zeshonderd Engelstalige cursussen aangeboden voor een internationaal publiek. De Haagse instellingen voor hoger onderwijs blazen daarin hun partij mee. Geheel in de geest van de oprichters heeft de Nuffic tot op de huidige dag een warm plekje in het hart voor ontwikkelingssamenwerking. In opdracht van minister Herfkens beheert zij programma's waaruit beurzen worden gefinancierd voor jong talent uit de Derde Wereld en ontwikkelingsprojecten aan universiteiten - met name in Afrika - die de structurele verbetering van het onderwijs beogen. Daarbij werken die partners en Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs op gelijke voet samen.

Linking knowledge worldwide betekent echter veel meer dan dat. Sinds de laatste vijftien jaar heeft ook hoger-onderwijssamenwerking binnen Europa een hoge vlucht genomen. De Nuffic speelt hierbij een belangrijke rol. In opdracht van de Europese Unie, van VN-organisaties en vooral van de Nederlandse overheid voert zij tal van programma's uit die verschillende vormen van samenwerking financieel steunen. Zo is zij bijvoorbeeld betrokken bij het Socrates-programma van de EU waaruit studenten die een paar maanden in een ander Europees land willen studeren, een beurs kunnen krijgen.

Bovendien is de Nuffic het grote kenniscentrum van Nederland op het gebied van diplomawaardering en onderwijsvergelijking. Ze brengt adviezen uit over de waarde van buitenlandse diploma's. Ook werkt ze eraan, dat de Nederlandse diploma's en graden in het buitenland op hun juiste waarde worden geschat.

Veel nieuwe Hagenaars hebben Nederlands geleerd op het talenpracticum van de Nuffic. Dat talenpracticum geeft ook gespecialiseerde cursussen. Spectaculaire klant: Joop van den Ende, die de internationale cast van Miss Saigon naar de Nuffic stuurde om Nederlands te leren, zodat zij hun toneelteksten perfect konden uitspreken.

In Oost- en Zuid-Oost Azië is de vraag naar hoger onderwijs vele malen groter dan het aanbod. dat maakt dit gebied tot een zeer interessante markt voor ons land. Daarom beschikt de Nuffic sinds kort over kantoren in Beijing, Jakarta en Taipei, die Netherlands Education Support Office (NESO) heten. Nu al studeren er meer dan duizend Chinezen in Nederland.

Jubileumactiviteiten
Het internationale jubileumcongres hangt met dit werkgebied samen. Steeds meer landen verkopen hun hoger onderwijsproducten wereldwijd ook in ons land zelf aan Nederlandse studenten. Het ziet er naar uit, dat het Nederlands hoger onderwijs steeds meer het hoofd zal moeten bieden aan internationale concurrentie, terwijl het intussen zelf ook wereldwijd gaat. Dat betekent nogal wat. Er zijn tal van kansen en bedreigingen. Daar gaat het over in het Congresgebouw op 19 maart (zie www.nuffic50years.com).

Meer informatie
Neemt U s.v.p. contact op met Han van der Horst, e-mail (horst@nuffic.nl), tel. (070) 4260213 of Amande Moesman, e-mail (amoesman@nuffic.nl), tel. (070) 4260282.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie