Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rectificatie, protest dierenbescherming Tweede Kamergebouw

Datum nieuwsfeit: 20-03-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DIERENBESCHERMING

rectificatie: protest dierenbescherming in Tweede Kamergebouw

RECTIFICATIE

PROTEST TEGEN LEGBATTERIJ
IN TWEEDE KAMERGEBOUW

Geachte redactie,

De gisteren aangekondigde protestactie van de Dierenbescherming tegen de introductie van de legbatterij-nieuwe-stijl vindt plaats op woensdag 20 maart om 14.00 uur in de ontvangsthal van het Tweede Kamergebouw, ingang Lange Poten en niet op het Plein.

De Dierenbescherming houdt ludiek protest omdat de Tweede Kamer (CDA, VVD en SGP) twijfelt of ze een wetsvoorstel van minister Brinkhorst (LNV) aanvaardt, waarin de legbatterij in al zijn verschijningsvormen per 2012 definitief wordt verboden. Directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming zal, geflankeerd door levensgrote kippen in een gouden gevangenis, een petitie overhandigen aan de voorzitter van de vaste Tweede kamercommissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de heer P. ter Veer (D66). De Dierenbescherming roept het publiek op mee te protesteren door een e-mail te versturen aan de politiek via www.dierenbescherming.nl.

Naar het zich laat aanzien neemt de Tweede Kamer één dezer dagen een definitief standpunt in over het legkippenbesluit van minister Brinkhorst. In het wetsvoorstel geeft de minister zeer terecht de verrijkte batterijkooi geen plaats. Een Europese richtlijn maakt het echter mogelijk om kippen blijvend in een legbatterij te houden. In 1999 besloten de Europese landbouwministers de legbatterij in zijn huidige vorm te verbieden. Toch is er nu een opening gevonden om een legbatterij-nieuwe-stijl te introduceren: een beetje meer ruimte voor de kip, een zitstok, een handjevol strooisel en een legnest. Dat lijkt mooi, maar in de praktijk zal de nieuwe batterij een gouden kooi blijken voor zowel de kip als de pluimveesector in Nederland.

Inlichtingen: Niels Dorland, 070 31 42 731

06 55 75 45 10

19 mrt 02 13:54

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie