Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rauwe eieren voor bereiding bavarois

Datum nieuwsfeit: 08-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Voedingscentrum
Mag een bejaardentehuis rauwe eieren gebruiken voor bijvoorbeeld bavarois?
8 mei

In de Hygiënecode voor zorginstellingen staat aangegeven dat er geen rauwe eieren gebruikt moeten worden als die bij de bereiding niet of onvoldoende worden verhit. Daarbij gaat het met name om gebruik in toetjes als bavarois en tiramisu. Rauwe eieren kunnen wel worden gebruikt in gerechten die tot in de kern worden verhit op 75 graden Celcius of meer. Het gaat dan om gerechten als cake, soufflé en quiche. De Hygiënecode voor zorginstellingen geldt voor de Keuringsdienst van Waren als basis voor de controle en het toezicht op zorginstellingen, zoals bejaardentehuizen, ziekenhuizen, verpleeghuizen en kinderdagverblijven.

Eventueel aanwezige salmonella-bacteriën in rauw ei kunnen voedselinfecties vooroorzaken. Vooral mensen met een verminderde weerstand, zoals ouderen, zieken en herstellenden, maar ook zwangeren en kinderen onder de vijf jaar, zijn daar gevoelig voor. Om het risico op salmonella-infectie te verminderen, gaat de overheid nog dit jaar een wettelijk verbod instellen op het afleveren en verhandelen van eieren voor consumptie die zijn besmet met salmonella. Daarnaast zullen hygiënecodes voor allerlei bedrijfstakken worden gescreend op een verbod op het gebruik van rauwe eieren in gerechten die niet meer afdoende verhit worden. Verder moet dit als kritisch punt worden opgenomen in de eigen beheerssystemen (HACCP) van organisaties die niet werken volgens de codes van de branche.

Keukens van instellingen kunnen rauwe eieren vervangen door bijvoorbeeld gepasteuriseerd vloeibaar ei. Voor consumenten zijn geen alternatieven te koop. Wie alle risicos op salmonellabesmetting door rauwe eieren wil uitsluiten, kan dat doen door:
-geen rauwe eieren te gebruiken voor bijvoorbeeld bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise

-rauw ei niet via de handen of keukengerei in aanraking te laten komen met producten die gegeten gaan worden

-niet te snoepen van ongebakken deeg en beslag met ei
-eieren altijd te bakken of hard te koken: het eiwit en de eierdooier moeten gestold zijn

-goed op te letten dat producten met ei tot in de kern gaar zijn.
Hygiënecode grootkeuken
Salmonella: een onzichtbare boosdoener

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie