Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Persberichten Regiopolitie Groningen 08-05-2002

Datum nieuwsfeit: 08-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Groningen, plaats: Groningen/Schoonloo 8-05-2002 Politie lost brandstichtingen op
Woensdag 8 mei 2002

Verdachte geobsedeerd door brandweer en vuur

Met de aanhouding van een 20-jarige man uit Groningen heeft de politie een 8-tal gevallen van brandstichting en pogingen daartoe in de stad Groningen en Schoonloo opgelost. De verdachte heeft tegenover de politie bekend dat hij in de afgelopen weken op verschillende plaatsen in Groningen heeft geprobeerd autos en gebouwen in brand te steken. Hij zit nog vast.

De verdachte werd in de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 april aangehouden aan het Kardingerplein in Groningen. Een voorbijganger zag dat de verdachte zich verdacht ophield bij een geparkeerde auto en probeerde de auto open te maken. De voorbijganger ging hulp van vrienden halen en samen wisten ze de verdachte, die inmiddels in de auto zat, te overmeesteren en over te dragen aan de politie. De verdachte werd naar het bureau gebracht en ingesloten. Bij het politieonderzoek bleek dat de verdachte de auto op het Kardingerplein in de brand wilde steken. Omdat zijn aansteker vochtig was geworden liep de poging vertraging op en konden de voorbijgangers de man overmeesteren en de aan de politie overdragen.

Tijdens de verhoren bij het vervolgonderzoek bekende de verdachte dat hij dezelfde nacht had geprobeerd om aan de Godekenheerd een tweetal autos in brand te steken. De pogingen mislukten. Ook probeerde de man in dezelfde nacht een brand te stichten in het gezondheidscentrum aan de Emingaheerd in Groningen. Omdat hij er niet in slaagde een ruit te vernielen mislukte ook die poging. Ook stak de verdachte aan de Fultsemaheerd een stapel afval in brand en stichtte hij brand in een gebouw van scouting aan de Beijumerweg waar hij jeugdbegeleider is. In dit pand stak hij rommel in een prullenbak aan. Hij bluste die brand later zelf met een brandslang. Het gebouw, met name het plafond, liep wel aanzienlijke schade op.

Enige dagen voor zijn aanhouding probeerde de verdachte brand te stichten in de woning van zijn buren. De man duwde een aantal kranten, gedrenkt in een brandbare stof, door de brievenbus en stak ze aan. Doordat de bewoners wakker werden en brandlucht waarnamen konden ze de brand in een vroeg stadium blussen. Tenslotte bekende de verdachte brandstichting van een aantal goederen rond een toiletgebouw op een camping in Schoonloo tijdens een kampeerweekend van zijn scoutinggroep.

De verdachte was bij zijn aanhouding gekleed in een brandweerpak. Tijdens de verhoren gaf de man aan dat hij geobsedeerd is door brandweer en vuur. Op zijn kamer werd een grote verzameling brandweerartikelen aangetroffen. De man luistert in zijn vrije tijd bijna voortdurend naar een scanner en probeert bij zoveel mogelijk branden aanwezig te zijn. Hij heeft aangegeven psychische hulp nodig te hebben. De man is voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Hij zit nog vast.

Inlichtingen: Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie