Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Persberichten regiopolitie Friesland 10-05-2002

Datum nieuwsfeit: 10-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Friesland
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Friesland, plaats: Friesland 10-05-2002
Politieberichten 9/5 (13.00 uur) en 10/5 (07.00 uur)

Heerenveen: kortsluiting in vriezer
Donderdagmiddag omstreeks 12.30 uur werd een brand gemeld in een vriezer in een woning aan het Taconishof. De brandweer kwam ter plaatse maar hoefde niet echt in actie te komen. Er was waarschijnlijk kortsluiting in de bedrading van de vriezer. Er was nog geen brand, slechts schroeischade.

Harlingen: inbraak woning
Tussen woensdagavond en donderdagmiddag is ingebroken in een woning aan het Scheffersplein. De dader(s) is over de schutting geklommen en heeft een deur met grof geweld opengebroken. Uit de woning is geld, gereedschap en video- en audioapparatuur gestolen. De 46-jarige bewoners deed aangifte.

Sneek: woninginbraak
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een woning aan de Waterpoortsgracht. De voordeur is waarschijnlijk geopend door te hengelen. De bewoonster, een 42-jarige vrouw, deed aangifte. Ze vermist een gsm, een digitale camera en Europees en buitenlands geld.

Joure: aanrijding met letsel
Donderdagochtend omstreeks 09.45 uur vond een aanrijding plaats op de Sewei tussen een auto en een motorfiets. De automobilist, een 70-jarige man uit Appelscha was een inrit voorbij gereden. Hij stopte en wilde achteruit met de bedoeling de inrit in te gaan. Achter hem reed een motor, bestuurd door een 47-jarige man uit Groningen. Hij keek om zich heen (was zoekende) en zag niet op tijd dat de auto al gestopt was. De motorrijder probeerde tevergeefs door een noodstop een aanrijding te voorkomen. Hij reed achter op de auto. De motorrijder raakte daarbij gewond aan het been en is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Beide voertuigen raakten flink beschadigd en moesten afgevoerd worden.

Wûnseradiel: snelheidsbeperkingen
Begin mei heeft de gemeente Wûnseradiel een groot aantal verkeersborden geplaatst met de snelheidsbeperking van maximaal 60 km/h. De borden zijn geplaatst in het kader van het project Duurzaam Veilig. De snelheidsbeperkingen gelden op de volgende wegen: de ruilverkavelingsweg de Easthimmerwei tussen Bolsward en Witmarsum, de Hemerterleane tussen Burgwerd en Grauwe Kat (Arum). Verder in de hoek Burgwerd, Hartwerd, Hichtum en in hoek Schettens, Schraard en Longerhouw.
Officieel is dit per 1 april in werking gegaan en wettelijk onderbouwd. De politie van het district Sneek zal in de maanden mei en juni preventieve controles uitvoeren op het rijgedrag op deze wegen. Meer informatie over het project Duurzaam Veilig kan door de gemeente Wûnseradiel verstrekt worden.

Ingevorderde rijbewijzen na te hard rijden
Donderdagmiddag zijn van de bestuurders van twee personenautos de rijbewijzen ingevorderd. Om 14.15 uur reed een 22-jarige vrouw uit Groningen bijna 200 km/h op de A7 ter hoogte van Tijnje. De A7 is een autosnelweg waar een maximum snelheid geldt van 120 km/h. Naast het invorderen van haar rijbewijs wordt proces-verbaal opgemaakt voor de snelheid.
Omstreeks 15.45 uur werd op de A7 ter hoogte van de sluizen bij Kornwerderzand een 46-jarige man uit Emmen gecontroleerd. Hij reed 125 km/h terwijl ter plaatse 70 km/h is toegestaan. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vrouwenparochie: schoorsteenbrand
Donderdagmiddag omstreeks 17.00 uur is de brandweer van Het Bildt uitgerukt naar een horecabedrijf in Vrouwbuurstermolen. Het betrof een schoorsteenbrand. De brand was vlot meester. Voor de zekerheid is de schoorsteen door de brandweer gecontroleerd.

Leeuwarden: aanrijding en alcohol
Donderdagmiddag omstreeks 17.50 uur vond een aanrijding plaats op de Pieter Stuyvesantweg. Een 34-jarige vrouw uit Leeuwarden reed met haar personenauto in de richting van de minirotonde. De auto voor haar remde af om op de rotonde voorrang te verlenen. De vrouw reageerde te laat en botste er achterop. Ze had gedronken. Aan het bureau blies ze 610 ug/l. Haar rijbewijs is ingevorderd.
De voorste auto werd bestuurd door een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden.

Heerenveen: mishandeling
Donderdagmiddag omstreeks 16.50 uur vindt op het Breedpad een mishandeling plaats. De aangeefster, een 19-jarige vrouw uit Almere, komt op het Breedpad de later verdachte, een 21-jarige man uit Heerenveen, tegen. De vrouw en de man kennen elkaar. Het loopt op een woordenwisseling uit, waarna de man een klap geeft. De vrouw doet daarvan aangifte. Het blijkt niet de eerste keer te zijn dat zij door de verdachte is mishandeld. De verdachte is kort daarna in zijn woning aangehouden. De man is militair. In afwachting van afhandeling door de Koninklijke Marechaussee in Leeuwarden wordt de verdachte ingesloten. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Nijemirdum: aanrijding met letsel
Donderdagmiddag omstreeks 17.00 uur vond op Nij Amerika een aanrijding plaats tussen een motorfiets en een bestelauto met aanhangwagen. De bestuurder van de motorfiets, een 35-jarige man uit Balk, naderde vanuit de richting Nijemirdum. De bestuurder van de bestelauto, een 50-jarige man uit Sondel, reed in tegenovergestelde richting. In de bocht ter hoogte van de afslag met de Griene Singel, hield de motorrijder niet voldoende rechts en kwam in botsing met de bestelauto. De motor kwam ten val. De bestuurder van de motorfiets en de passagier, zijn 33-jarige echtgenote, raakten gewond. Ze zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Sneek: inbraak school
Tussen woensdagavond en donderdagavond is vermoedelijk ingebroken in een school aan de Molenkrite. Donderdagavond werd braakschade aan een deur ontdekt. Men heeft die niet open gekregen. Ook waren enkele ruiten en lichtkoepels vernield. Mogelijk is de dader hierdoor naar binnen gegaan. Men is vrijwel zeker in de school geweest. Het is nog niet bekend of er iets wordt vermist.

Heerenveen: motorrijder over de kop
Donderdagavond omstreeks 19.45 uur is een 37-jarige motorrijder uit Heerenveen op het klaverblad van de A7 onderuit gegaan. In een bocht raakte hij de grond, waarna de motor drie maal over de kop ging en onder aan het talud tot stilstand kwam. De motor was total loss en is afgevoerd. De ambulance kwam voor niets ter plaatse. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

Drachten: mishandeling
Donderdagmiddag is een bediende van een benzinestation aan de Noorderdwarsvaart mishandeld door een klant. Omstreeks 17.50 uur kwam een klant de winkel binnen. Hij klaagde dat hij eerder die middag verkeerd wisselgeld had teruggekregen. De pompbediende, een 20-jarige man uit Drachten was bereid te helpen, maar verzocht de klant even te wachten. De klant werd hierop boos en sloeg de pompbediende. Deze deed aangifte.

Kootstertille: eenzijdig ongeval met letsel
Donderdagavond omstreeks 21.00 uur rijdt een 18-jarige man uit Kootstertille met zijn fiets over de Alde Hamsterwei. Door onbekende oorzaak glijdt hij met zijn fiets onderuit en komt ten val. Hij komt met zijn hoofd hard op het asfalt terecht en raakt gewond aan zijn hoofd. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekhuis in Drachten.

Heerenveen: beroving
Donderdagavond omstreeks 22.15 uur loopt een 73-jarige vrouw uit Heerenveen over de Heideburen in gezelschap van haar éen jaar jongere zuster. Een jongeman op een fiets steekt de straat over en rijdt naar haar toe. Hij pakt haar schoudertas en probeert die los te rukken. De vrouw houdt de tast stevig vast en komt daardoor ten val. De jongeman trekt haar vervolgens aan de tas over straat, waardoor ze de tas wel moet loslaten. Haar zuster roept inmiddels hard om hulp. De dader heeft inmiddels zijn fiets laten vallen en vlucht lopend weg met de tas. Aan de hand van het signalement wordt enkele uren later een 22-jarige man uit Heerenveen als verdachte in zijn woning aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. De tas is nog niet teruggevonden. Hierin zit onder andere pasjes en een beurs met geld.

Appelscha: vechtpartij
Donderdagavond tussen 22.00 en 00.30 uur is het onrustig geweest in Appelscha. De problemen waren op de kermis in Appelscha begonnen. Daar was een grote groep jeugd uit onder andere Oosterwolde slaags geraakt met een groep bewoners van het AZC in Appelscha. Volgens getuigen waren de AZC-bewoners uitgedaagd door een groep jeugd en was met blikjes en stenen gegooid en met stokken geslagen. Twee asielzoekers, een 22-jarige en een 27-jarige man, raakten daarbij gewond, evenals een 27-jarige man uit Oosterwolde.
Nadat de partijen gescheiden zijn willen meerdere jongeren het terrein van het AZC om, kennelijk om verhaal te halen voor de verwonding van de man uit Oosterwolde. Met assistentie van politiemensen uit de wijde omgeving, waaronder drie politiehonden en collegas uit Drenthe kan dit worden voorkomen. De gewonden zijn uitgenodigd om vandaag, vrijdag, aangifte te doen. Een onderzoek om te achterhalen wat er allemaal is gebeurd wordt vandaag voortgezet.
De gebeurtenis heeft voor veel onrust gezorgd in Appelscha en onder de AZC-bewoners. Een melding dat er iemand neergestoken was, bleek niet juist. Deze persoon was door de spanning onwel geworden en is ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld.

Heerenveen: mishandeling
Vrijdagochtend omstreeks 01.45 uur worden getuigen wakker van hulpgeroep vanuit de centrale hal van een flat aan het Akkersplein. In de hal treffen ze een 32-jarige man uit Heerenveen aan die bebloed is. Deze man verklaart kort daarvoor mishandeld te zijn door twee mannen. Ze hebben hem met een honkbalknuppel geslagen en zijn fiets is in de sloot gegooid. Hij was de flat binnengevlucht. De gewonde man is overgebracht met een armfractuur naar het ziekenhuis in Heerenveen. De omgeving is afgezocht naar de twee daders. Daarbij is niemand meer aangetroffen.

Leeuwarden: autobrand bij politiebureau
Donderdagavond omstreeks 23.30 uur moet de brandweer uitrukken naar het parkeerterrein achter het politiebureau aan de Holstmeerweg. Na een harde knal staat ineens een auto in brand. Het gaat om een in beslaggenomen auto op een afgescheiden en afgesloten terrein achter het politiebureau. Gezien de sporen gaat de politie uit van brandstichting. Vermoedelijk is de brandstichter aan de achterzijde over de muur geklommen. Het onderzoek wordt vandaag voortgezet.

St. Nicolaasga: diefstal aluminium
Donderdagavond omstreeks 23.10 uur horen getuigen verdachte geluiden achter leegstaande woningen aan de Stationsstraat. Als de politie ter plaatse komt ziet ze juist een man op een fiets die met een aantal aluminiumlijsten weg wil fietsen. Het blijkt dat hij achter de woningen nog een stapel had klaargelegd om mee te nemen. Deze man is aangehouden. Het betreft een 40-jarige man uit Sneek. Na verhoor en een bekentenis is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbraak in een school
Vrijdagmorgen omstreeks 04.15 uur is ingebroken in een school aan de Rengerslaan. Met een steen was een ruit vernield, waarna het raam geopend kon worden. Uit een kantoorruimte werd een monitor meegenomen. De eigenaar moet nog aangifte doen.

Gorredijk: inbraak winkel
Vrijdagochtend omstreeks 06.10 uur is ingebroken in een winkel aan de Lijnbaan. Van een zijdeur werd het slot vernield. Binnen ging direct het alarm. De dader(s) heeft nog wel de geldlade van de kassa meegenomen. Die werd leeg teruggevonden in de steeg naast het pand. Het is niet bekend wat er weg is. De 32-jarige eigenaresse uit Gorredijk deed aangifte.

Heerenveen: rijden onder invloed
Vrijdagochtend omstreeks 01.10 uur werd op de Crackstraat een 22-jarige inwoner van Heerenveen gecontroleerd. Hij bestuurde zijn personenauto onder invloed van drank. Aan het bureau blies hij 865 ug/l. De man kreeg een proces-verbaal, een rijverbod van 10 uur en zijn rijbewijs werd in gevorderd. De bestuurder was in maart dit jaar ook al gepakt voor het rijden onder invloed.

Bureau Communicatie: 058 880 8272

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie