Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaams Parlement richt adres van medeleven aan Nederlands volk

Datum nieuwsfeit: 10-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Nieuw-Vlaamse Alliantie

Parlement richt adres aan Nederlands volk (10/05/02)

Op voorstel van N-VA-kamerlid Danny Pieters richtte de Kamer van Volksvertegenwoordigers woensdag een 'adres' aan de Nederlandse bevolking om haar medeleven te betuigen na de moord op Pim Fortuyn. Het 'adres' is een ietwat in de vergetelheid geraakte werkwijze waarbij de voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, namens het parlement, een standpunt of boodschap uitspreekt, ook al ligt de onderliggende problematiek buiten het bereik van de eigen bevoegdheden.

De procedure voorziet dat een voorstel van adres wordt uitgesproken door de Kamervoorzitter na goedkeuring door de voorzitters van de respectieve parlementaire fracties. In de conferentie van de fractievoorzitters werd Pieters' voorstel eenparig goedgekeurd. Kamervoorzitter De Croo las in de plenaire zitting vervolgens onderstaand adres voor:

"De Kamer van Volksvertegenwoordigers, na kennis genomen te hebben van de tragische dood van een Nederlands politicus,

betuigt haar deelneming aan de nabestaanden en vrienden van de vermoorde, evenals aan de gehele Nederlandse bevolking;

herbevestigt haar geloof in de democratische rechtsstaat en de eerbied voor de fundamentele rechten en vrijheden in de gehele Europese Unie;

wijst dan ook radicaal elk gebruik van geweld in het politieke leven af; en

verzekert het Nederlands volk van al onze sympathie en solidariteit in deze moeilijke tijden."

Eén valse noot toch: de kamerleden worden bij het voorlezen van het adres door de Kamervoorzitter verondersteld hun respect te betuigen door recht te staan. De Franstalige kamerleden en de fracties van SP.A en Agalev, bleven echter ostentatief zitten.
De N-VA hekelt de selectiviteit waarmee, naargelang de politieke aanhorigheid van het slachtoffer, sommigen hun solidariteit betuigen. De ene politieke moord is blijkbaar de andere niet.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Danny Pieters, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/21949.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie