Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bezoek oudbevrijders aan Helden

Datum nieuwsfeit: 13-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Helden
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Helden

Bezoek oudbevrijders aan Helden Tussen 3 en 6 mei bezochten 42 veteranen uit Engeland de gemeente. De groep maakte deel uit van de Northamptonshire Yeomanry Association die in 1944 behoorde tot het 1ste Northamptonshire tankbataljon dat Helden op 18 november 1944 bevrijdde. Het bataljon maakte toen deel uit van de 51ste Scottish Highland Division.
De groep werd vrijdag 3 mei door het gemeentebestuur in het gemeentehuis ontvangen.
De burgemeester verwelkomde iedereen en daarna was er koffie en vlaai. Vlaai werd als 'sweet pizza' beoordeeld en de veteranen vonden het verrukkelijk.

Zaterdag 4 mei stond in het teken van de herdenkingen. s Morgens ging de groep naar het oorlogsmuseum in Overloon. De bevrijders stonden te kijken van de mooie opzet van dit museum en er werden veel fotos gemaakt. Veel herinneringen kwamen weer boven.

Om 19.00 uur vond er in het park bij het monument achter het gemeentehuis voor de gevallen geallieerden een korte en waardige herdenking plaats, waarna in stoet naar het monument aan de Steenstraat werd gegaan. Door de medewerking van een doedelzakband en de organisatie Santa Fe was het een indrukwekkende plechtigheid.

Zondag 5 mei vond er in de Wietel een populair bevrijdingsconcert plaats met medewerking van zangeres Petra Schreurs uit Koningslust. Het optreden viel zeer in de smaak, wat was te zien aan de uitgelatenheid en het plezier van de veteranen en de luisteraars uit Helden.
Pierre Wilms las namens Amnesty International een gedicht in het Engels voor en de Northamptonshire Yeomanry Association bood aan het gemeentebestuur een herinneringsschild aan. Dit herinneringsschild bestaat uit een groot schild en twintig kleine schildjes waar ieder jaar de naam van een verdienstelijke jonge schrijver komt op te staan. De burgemeester overhandigde daarbij het schild aan Amnesty International Helden-Baarlo. De heer Jos van Hal nam het schild in ontvangst en droeg het eerste gegraveerde kleine schildje op aan Ruud Everaerts die artikeltjes schrijft voor Amnesty International. Het schild heeft een plaatsje gekregen in het gemeentehuis.

Maandag 6 mei werd door de gastgezinnen en door burgemeester Kleijngeld afscheid genomen van de groep, waarbij kan worden teruggekeken op een zeer geslaagd en prettig contact.


-

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie