Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inschrijving voor de Taalunie Onderwijsprijs 2002

Datum nieuwsfeit: 14-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Nederlandse Taalunie

Den Haag, 14 mei 2002

Persbericht

Inschrijving voor de Taalunie Onderwijsprijs 2002

Scholen voor het basisonderwijs in Nederland en Vlaanderen kunnen zich inschrijven voor de Taalunie Onderwijsprijs 2002. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan één van de genomineerde projecten of scholen die zich op innovatieve en doeltreffende wijze onderscheiden op het gebied van het onderwijs in en van de Nederlandse taal. De prijs wordt wisselend uitgereikt aan een project of school in het basisonderwijs en het voortgezet/secundair onderwijs. Dit jaar is het basisonderwijs weer aan de beurt.
Wat is de Taalunie Onderwijsprijs?

De Taalunie Onderwijsprijs biedt een stimulans om innovatief en doeltreffend om te gaan met het onderwijs in en van de Nederlandse taal. Daarmee wil de Nederlandse Taalunie zichtbaar maken dat er veel goeds gebeurt in het onderwijs Nederlands in Nederland en Vlaanderen. Een deskundige jury selecteert maximaal vijf inschrijvingen die voor de prijs in aanmerking komen. Deze genomineerde scholen of projecten kunnen rekenen op positieve media-aandacht. Daarnaast worden de genomineerde scholen en projecten beschreven in een aparte pagina op de website van de Taalunie en worden ze vastgelegd op een video die gratis beschikbaar is voor belangstellenden. Op deze wijze worden nieuwe kennis en inzichten over het onderwijs in en van Nederlands breed verspreid, zowel binnen het onderwijsveld als in de samenleving als geheel.
De winnaar van de Onderwijsprijs wordt beloond met een geldprijs van 8.000 Euro.
Wie kunnen deelnemen?

De Taalunie Onderwijsprijs 2002 wordt toegekend aan een school of project uit het basisonderwijs in Nederland en Vlaanderen. Waaraan moeten de projecten voldoen?

Projecten of scholen die in aanmerking willen komen om door de jury beoordeeld te worden, moeten in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

* Het project moet gericht zijn op het bevorderen van de taalvaardigheid van leerlingen. Dit kan op afzonderlijke (deel)gebieden betrekking hebben: leesbevordering, schrijven, ICT-gebruik, woordenschat, enz.

* Projecten die zijn gericht op de integratie van verschillende (deel)vaardigheden of aspecten bijvoorbeeld een geïntegreerde aanpak voor allochtone en autochtone leerlingen komen ook in aanmerking voor de prijs.

* Tutorsystemen om leerlingen te ondersteunen, komen eveneens in aanmerking.

* Het project kan zowel een didactische aanpak betreffen, als betrekking hebben op de organisatorische aspecten van het onderwijs.

* Het project moet breed gedragen en geïmplementeerd zijn binnen een school of een groep scholen. Dit betekent dat er meerdere docenten of verschillende vakken bij betrokken moeten zijn, of dat het over meerdere leerjaren loopt.

* De positieve gevolgen of effecten van het project moeten zichtbaar of aantoonbaar zijn.

* De principes en/of uitwerkingen van het project moeten bij voorkeur overdraagbaar zijn op andere scholen.

Informatie

Meer informatie, het reglement en beschrijvingen van de genomineerde en winnende projecten uit 2000 en 2001 zijn te vinden op www.taalunie.org/onderwijsprijs
Inschrijving

Scholen kunnen een project opgeven of zich kandidaat stellen met een inschrijfformulier.
Het formulier kan worden aangevraagd bij de Nederlandse Taalunie, Postbus 10959, 2501 HN Den Haag, Nederland. Telefoon: +31 (0)70 346 95 48. Fax: +31 (0)70 365 98 18. E-mail: (secr@ntu.nl). Het kan ook worden opgehaald van de website www.taalunie.org/onderwijsprijs (Word document).

Het inzendadres is: Nederlandse Taalunie, Postbus 10595, 2501 HN Den Haag, Nederland.

De inzendtermijn loopt tot en met maandag 30 september 2002.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie