Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regenboog viert 85-ste verjaardag met record aantal deelnemers

Datum nieuwsfeit: 14-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

KNWV

DATUM: 14-5-2002

WEDSTRIJDZEILEN - Regenboog viert 85-ste verjaardag met een record aantal deelnemers.

---

Loosdrecht - Aan het jubileum (85-jarig bestaan van de Regenboog) dat dit weekend op Loosdrecht wordt gevierd, nemen 75 schepen deel. Nog niet eerder in de geschiedenis van deze 'koningin op het water' kwamen zoveel schepen aan de start van een wedstrijdserie.

Het jubileum wordt gehouden tijdens de Land Rover Challenge Trophy en begint op vrijdagavond met een officiële opening. Vanaf zaterdag tot en met maandag worden elke dag twee wedstrijden gevaren. Aan de start natuurlijk bekende Regenboogzeilers als Rob de Kraa, Peter Hoogendam en Jilko Andringa, maar ook ex-Olympiagangers als Robert Drontman en Mark Neeleman. Verder wordt men vermaakt met een 'natte' puzzeltocht waarbij gebruik wordt gemaakt van sloepen en is er een
Holland-Friesland confrontatie in radiografisch bestuurbare zeilboten in de K-klasse. Bovendien is aan de jeugd gedacht en zijn er clowns, kinderspelen en staat er een poffertjeskraam. De organisatie is in handen van de Koninklijke Watersport Vereeniging Loosdrecht. Plaats van handeling is de Loosdrechtse Plassen.

De Regenboog is in 1917 ontstaan uit een prijsvraag uitgeschreven door het toen nog Koninklijke Nederlandse Verbonden Watersport Verenigingen geheten en huidige KNWV. Ontwerper is Gerard de Vries Lentsch jr. Zoals de naam al doet vermoeden was het de bedoeling van de ontwerper dat elke boot een kleur van de regenboog zou krijgen. Zo was er onder meer een karmijnrode Schelm, een zeegroen Dotje, een vuurrode Anita en een oranje Oranje. Op een gegeven waren de kleuren op en had men genoeg van de bonte armada van schepen. De mahoniehouten kleuren van een gelakt schip en wit werden de hoofdmoot. Pas de laatste jaren geeft men de Regenboog weer kleur. Back to basic, zoals dat in goed Nederlands heet.

Tijdens de belangrijkste wedstrijden komen circa 40 schepen aan de start. Voorbeelden van wedstrijden met een flink deelnemersveld zijn naast het Nederlands kampioenschap, de Sneekweek en de Kaagweek. Tijdens deze twee laatste evenementen wordt er teamgezeild tussen het gewest Holland en Friesland. Van elk gewest komen vijf schepen aan de start. Bij deze ontmoetingen wordt bij wijze van spreken met het reglement in hand gestreden om de vierkante meter waarbij de zeilers elkaar letterlijk de wind uit de zeilen proberen te nemen. Niet het individuele doch het totaal resultaat van het gewest is bij deze wedstrijden belangrijk.

In de afgelopen vijf jaar is mede dankzij de sponsoring van Land Rover de eenheid in de klasse hersteld en daarmee de doodsteek voor de klasse voorkomen. Tegenwoordig zijn alle schepen hierdoor identiek hetgeen tot gevolg heeft dat niet langer een snelle romp maar
stuurmanskunst, tactiek en boothandling weer belangrijk zijn voor een goed resultaat. Land Rover is ook verantwoordelijk voor de
initiatieven die hebben geleid tot het restaureren van een aantal Regenbogen. Voorbeelden hiervan zijn de 74, 22, 72, 5, 17, 60 en 56.

Laat meer artikelen zien over: WedstijdSport: Zeilen
---

Noot voor de pers: Onze PR afdeling besteedt veel zorg aan de
publicatie van haar (nieuws)artikelen. Desondanks bestaat er de mogelijkheid dat er onjuiste informatie vermeld staat in dit artikel. Indien u denkt dat dit het geval is dan kunt u een bericht sturen naar onze Online PR service door het formulier in te vullen, een postzegel is niet nodig.
Voor informatie en/of uitslagen kunt u contact opnemen met het KNWV, Marjorie Kersten ((pr@knwv.nl)). Bellen kan natuurlijk ook:(030) 656 65 70.

xx


_

KNWV - Postbus 87 - 3980 CB Bunnik - Tel.: 030-6566550 - Fax: 030-6564783 - (info@knwv.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie