Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Nederlandse Kinderjury maakt winnaars beste kinderboeken bekend

Datum nieuwsfeit: 15-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Openbare Bibliotheek Oss

6 mei 2002

De Osse kinderjury

Op 1 februari 2002 is de 15e editie van de Nederlandse Kinderjury van start gegaan. Vanwege dit jubileum kon nu gestemd worden op alle kinderboeken die ooit zijn verschenen. Er zijn twee leeftijdsgroepen: 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar, dus twee winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Ze worden bekendgemaakt tijdens een speciale verkiezings- bijeenkomst op woensdag 15 mei, de dag van de verkiezingen van de Tweede Kamer. De bekendmaking vindt plaats in een televisie-uitzending van de NPS, in het programma Z@ppelin.

In de gemeente Oss hebben in totaal 251 kinderen hun stem uitgebracht, 97 in de leeftijd van 6 t/m 9 jaar en 154 in de leeftijd van 10 t/m 12 jaar. Alle uitgebrachte stemmen zijn door de bibliotheek Oss verzameld en daaruit is een uitslag van de Osse kinderjury voortgekomen. De winnaar in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar is overduidelijk J.K. Rowling geworden, die met 3 titels de ranglijst aanvoert. Winnaar werd Harry Potter en de vuurbeker met 13 stemmen, voor Harry Potter en de geheime kamer (9) en Harry Potter en de steen der wijzen (6). Op een gedeelde 4e plaats eindigden Meester Kikker van Paul van Loon en Minoes van Annie M.G. Schmidt met 4 stemmen. In totaal werden 49 boeken genomineerd, waarvan Jacques Vriens met 11 verschillende titels vertegenwoordigd was, voor Carry Slee (8) en Paul van Loon (7). De winnaar in de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werd Jacques Vriens met zijn boek Achtste-groepers huilen niet met 16 stemmen, net voor Harry Potter en de vuurbeker van J.K. Rowling (15) en Spijt! van Carry Slee (14). Op de 4e plaats kwam Harry Potter en de steen der wijzen (10) en op de gedeeld 5e plaats eindigden Harry Potter en de gevangene van Azkaban en afblijven van Carry Slee met 7 stemmen. In deze categorie werden 55 boeken gekozen, waarbij Carry Slee er met 14 verschillende titels bovenuitstak, Zij werd gevolgd door Jacques Vriens met 8 titels en Paul van Loon met 6 titels.

De 251 deelnemers kozen samen 84 verschillende boeken als mooiste ooit uit. Daarvan kwamen de meeste verschillende titels op naam van Carry Slee, namelijk 16. Dit was voor Jacques Vriens (13), Paul van Loon (10), J.K. Rowling (6) en Thea Beckman (3). Of deze uitslag ook overeenkomt met de landelijke uitslag zullen we op 15 mei weten. De complete lijst van de Osse kinderjury is te vinden in de bibliotheek van Oss en wel in de jeugdafdeling op de 2e verdieping.

Op 15 mei is het ook nationale voorleesdag. Dan leest de Osse voorleeskampioene Angela van Zoest uit Haren het prentenboek Even naar de winkel van Hilde Schuurmans voor. Het voorlezen begint om 14.00 uur in de voorleeskring op de jeugdafdeling.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie