Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Klassieke documentaire van Ireen van Ditshuyzen wordt herhaald

Datum nieuwsfeit: 20-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Alzheimer Nederland
Zoek soortgelijke berichten

Alzheimer Nederland


Klassieke documentaire van Ireen van Ditshuyzen wordt herhaald

De documentaire 'Vergeten' wordt op 2e Pinksterdag, 20 mei 2002, om 23:25 uur uitgezonden op Nederland 1. Vanwege het late tijdstip wordt 'Vergeten' de volgende dag om 14:50 uur herhaald.

Chris Schülein en zijn vrouw Riek, foto: Leo Erken/ TV DITS Iedereen is wel eens vergeetachtig. Dat maakt het moeilijk de eerste verschijnselen van dementie te herkennen. Langzaam en onopgemerkt sluipt de ziekte iemands leven binnen. Misverstanden, ergernissen en frustraties zijn het gevolg.

'Ik kan echt kwaad worden: waarom heb ik dat? Dat ik denk: ben ik er nou nog wel of ben ik er helemaal niet meer?' (Chris Schülein )

Voor de patiënt betekent dementie leven met onzekerheid, angst, paniek en woede. Voor familie impliceert de ziekte het afscheid van een geliefde die onherkenbaar wordt, moeilijk in de omgang, soms zelfs agressief.

'Er zijn nu momenten dat hij me niet meer bij mijn naam noemt. Hij kijkt me dan aan alsof hij wil zeggen: ik ken je wel maar ik weet niet hoe je heet. Ik heb het daar moeilijk mee. Want ik zie hem nog te veel als mijn oude Chris.' (echtgenote Riek Schülein)

Gedurende vier jaar volgde Ireen van Ditshuyzen een aantal patiënten met hun partners bij wie de diagnose Alzheimer hun leven ontluisterde. We zien de gevolgen van dementie op indringende wijze in beeld gebracht: het pijnlijke proces van het 'vergeten'; het bittere afscheid van een familielid of partner terwijl die nog in leven is; de wens te blijven zorgen zolang het nog kan; het schuldgevoel wanneer opname in een verpleegtehuis onafwendbaar is; de leegte die de patiënt achterlaat; het leven thuis dat door gaat.

"Je mag best weten er liggen hier heel wat traantjes op de bank." (mevrouw Foppen)

De film 'Vergeten' over Alzheimer, is vandaag de dag nog steeds actueel. Een goede reden voor de KRO om deze indrukwekkende documentaire opnieuw uit te zenden. Vergeten is onder meer vertoond op het International Alzheimer Festival, bekroond met de Silver Award op het New York Festivals in 1993 en met de Zilveren Nipkowschijf in 1995.

mensen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Alzheimer Nederland.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie