Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Haarlemmermeer viert feest vanwege 150 jarig bestaan

Datum nieuwsfeit: 24-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlemmermeer
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten

+ 21 mei 2002

Gemeente Haarlemmermeer viert feest vanwege 150 jarig bestaan

DE REUS IS JARIG!

Onder de titel 'De Reus is jarig' presenteert de gemeente op 24 en 25 mei 2002 voor het derde achtereenvolgende jaar haar plannen en ambities op het gebied van architectuur, woningbouw, beeldende kunst en openbare ruimte. Dit jaar heeft de tentoonstelling een extra feestelijk tintje vanwege het 150 jarig bestaan van de polder. Bovendien ontvangt burgemeester van Houwelingen vrijdag 24 mei a.s om 14.00 uur alweer de 120.000e inwoner van gemeente Haarlemmermeer.

De Reus
De gemeente Haarlemmermeer is een van de grootst groeiende gemeenten van Nederland. Onder de naam 'De Reus' presenteert de gemeente voor het derde jaar haar plannen en ambities op het gebied van stedenbouw, architectuur, openbare ruimte en beeldende kunst. Twee jaar geleden vond de eerste manifestatie plaats onder de naam 'De Reus wordt wakker', als aanduiding voor het ontluikende zelfbewustzijn van Haarlemmermeer. Vorig jaar was de titel 'De Reus maakt zich op', de opmaat naar het 150 jarig bestaan van Haarlemmermeer. Met name de Vinexwijken Floriande (Hoofddorp), Getsewoud (Nieuw-Vennep) en Stellinghof (Vijfhuizen) en de architectonisch zeer bijzondere Calatravabruggen over de Hoofdvaart stonden in 2001 in de schijnwerpers. In 2002 is de Reus jarig. Het is feest in de polder omdat deze 150 jaar geleden werd drooggemalen. Bovendien is de gemeente in dit feestelijke jaar het terrein van de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de 10 jaar in Nederland wordt georganiseerd.

Tentoonstelling
In het feestelijk aangeklede raadhuis is gedurende twee dagen een grote overzichtstentoonstelling opgesteld die bestaat uit een grote hoeveelheid maquettes en panelen die informatie geven over de verschillende projecten binnen de gemeente. Diverse aandachtsgebieden komen tijdens de tentoonstelling aan bod: wonen (met aandacht voor bijzondere kleinschalige woningbouw, zoals de appartementen van architect Mario Botta in de 'graansilo' bij Cruquius en de Boseilanden in Zwaanshoek), werken (waaronder Business Park Beukenhorst, Bedrijvenpark de President en Bedrijvenpark Nieuw-Vennep zuid), winkelen (metamorfose Hoofddorp centrum, woonboulevard Cruquius, winkelcentrum Nieuw-Vennep) en recreëren (Strategisch Groenproject met de recreatieplas Toolenburg).

Fototentoonstelling
De Stichting Haarlemmermeer 2002 heeft een Amateur fotomanifestatie 'De Polder in Perspectief'georganiseerd. Alle Haarlemmermeerders konden een foto met tekst en uitleg over hun impressie van Haarlemmermeer inzenden in drie categorieën: 'Personen en Gebeurtenissen', 'Landschap en Architectuur' en 'Werk en Recreatie'. De mooiste inzendingen zijn te bewonderen in de overzichtstentoonstelling die tijdens 'De Reus is jarig' in het raadhuis staat opgesteld.

Busexcursie
Ook is het dit jaar mogelijk om de plannen van de gemeente op locatie te bekijken. De excursie gaat langs bijzondere projecten in Haarlemmermeer. Op zaterdag 25 mei zijn er twee busexcursies van ongeveer 2 uur georganiseerd. Vertrektijden zijn 11.00 uur en 14.00 uur. Aanmelden kan via het informatiecentrum, op de dag zelf bij de balie van het informatiecentrum in de hal van het raadhuis of via de telefoon, 023 5676933 (op werkdagen van 10.00 uur tot 14.00 uur). Er is echter een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Jubileumgeschenk
Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, staan in het raadhuis drie prachtige carrousels (draaiende informatiezuilen) opgesteld met beelden van de jubileum cd-rom. De Stichting Haarlemmermeer 2002 trakteert komende zomer alle huishoudens in Haarlemmermeer op een jubileumgeschenk. Een cd-rom en een boekje met de titel 'Pioniers in hun element' vertellen het geschiedenisverhaal van 150 jaar wonen en werken in Haarlemmermeer. De cd-rom bevat veel historische informatie met bijzondere foto's en unieke historische filmpjes. Aan de hand van de thema's land, lucht en water wordt er aandacht besteed aan het verleden, heden en toekomst van Haarlemmermeer.

Meerjazz
Op vrijdagavond en zaterdag spelen bands van het Meerjazz festival in het raadhuis. Vrijdagavond 24 mei speelt van 19.15 tot 23.15 uur De Bende van Drie. Op zaterdag 25 mei kan het publiek van 13.00 tot 17.00 uur luisteren naar het orkest Capital Swing Specials en van 19.15 tot 23.15 uur naar Orkest Jan de Jong.

Speurtocht
Voor de kinderen is er zaterdag 25 mei een educatieve speurtocht uitgezet in het raadhuis. Elke deelnemer krijgt na afloop een vrijkaartje voor het reuzenrad op het raadhuisplein en een verrassing om mee naar huis te nemen!
Het raadhuis is op vrijdag 24 mei geopend van 8.30 uur tot 23.30 uur en op zaterdag 25 mei van 10.00 uur tot 23.30 uur.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie