Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politieke belangen domineren teleurstellende walvisbijeenkomst

Datum nieuwsfeit: 24-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

WERELD NATUUR FONDS

Politieke belangen domineren teleurstellende walvisbijeenkomst

Het Wereld Natuur Fonds beschuldigt Japan ervan politieke belangen zwaarder te laten wegen dan het boeken van vooruitgang op cruciale onderwerp voor de bescherming van walvissen en walvisachtigen. Japan was dit jaar gastland van de 54ste bijeenkomst van de Internationale Walvis Commissie (IWC), gehouden in de havenstad Shimonoseki van 20 mei 2002 tot vandaag, de slotdag.

Het Wereld Natuur Fonds is verheugd dat Japan niet is geslaagd in haar streven het verbod op commerciële walvisjacht op te heffen. Tegelijkertijd hekelt de organisatie het feit dat Japan, samen met door het land omgekochte staten, het instellen van nieuwe walvisreservaten in de zuidelijke Grote Oceaan en de zuidelijke Atlantische Oceaan heeft voorkomen. Ook heeft Japan verhinderd dat cruciale onderwerpen voor de bescherming van kleine walvissen, dolfijnen en bruinvissen, door de IWC zijn behandeld. Verder noemt het Wereld Natuur Fonds het schandalig dat Japan haar betaalde macht over kleine eilandstaten heeft misbruikt om de legitieme behoefte van inheemse gemeenschappen in het Noordpoolgebied, om walvissen te vangen om in hun levensonderhoud te voorzien, te ontkennen. 'Japan moet stoppen met het ondermijnen van de IWC en zich gaan gedragen als een serieuze partij die haar verantwoordelijkheid neemt als het gaat om de bescherming van walvissen. Alleen dan kan dit forum de geloofwaardigheid, die de IWC na deze bijeenkomst is kwijtgeraakt, weer terugwinnen', aldus Sue Lieberman, hoofd van het Soortenprogramma van het internationale Wereld Natuur Fonds.

Het is volgens het Wereld Natuur Fonds van belang dat de IWC tijdens de volgende bijeenkomst prioriteit geeft aan het behandelen van de vele voorstellen die nu niet zijn besproken omdat politieke belangen de bijeenkomst domineerden. Bijvoorbeeld een resolutie om Japans 'wetenschappelijke' walvisvangst te veroordelen en een resolutie over het feit dat de IWC erop moet toezien dat CITES - het verdrag dat de handel in bedreigde planten en dieren reguleert - voorkomt dat de commerciële handel in walvisvlees wordt hervat. Japans overheersing van de agenda voorkwam ook een discussie over een resolutie ter bescherming van de bultrugdolfijn, waarmee voor het eerst bijvangst (een van de belangrijkste bedreigingen voor grote en kleine walvisachtigen) aan de orde zou worden gesteld.

Japanse en Noorse walvisvaarders hebben aangekondigd dit jaar ruim 1300 (in 2001: 1147) walvissen te vangen voor de commerciële handel en maken er geen geheim van de aantallen en te bejagen soorten nog verder te willen uitbreiden. Japan met de oude smoes van 'wetenschappelijk onderzoek', Noorwegen met een juridisch excuus. Het Wereld Natuur Fonds roept alle landen die deelnemen aan de IWC op om in de komende 12 maanden in goed vertrouwen samen te werken om een einde te maken aan deze ongecontroleerde walvisvangst. De organisatie benadrukt dat de IWC haar geloofwaardigheid alleen kan terugwinnen als tijdens de 55ste bijeenkomst, volgend jaar in Berlijn, daadwerkelijk vooruitgang wordt geboekt om walvisachtigen (zowel walvissen als dolfijnen) beter te beschermen.


- einde bericht -

CITES: Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora.

De volgende CITES conventie vindt plaats van 4 tot en met 15 november 2002 in Chili.

Meer informatie: Esther Naber, persvoorlichter
Telefoon: 030-6937832, mobiel: 06-29535947, email: (enaber@wwf.nl)

24 mei 02 17:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie