Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nierstichting verstuurt 260.000 donorregistratieformulieren

Datum nieuwsfeit: 28-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NIERSTICHTING NEDERLAND

Nierstichting verstuurt 260.000 donorregistratieformulieren

28 mei 2002, Bussum - De Nierstichting verstuurt morgen donorregistratieformulieren naar haar achterban. Minister Borst roept de Nierstichting achterban op de formulieren door te geven aan mensen die nog niet geregistreerd zijn als orgaan- of weefseldonor. Minister Borst schrijft: U hoef ik natuurlijk niet uit te leggen waarom ik deze oproep doe. Zelf heeft u vast en zeker uw beschikking al lang laten vastleggen. De Nierstichting vraagt ook via de radio mensen die nog niet geregistreerd zijn om een nieuw donorregistratie formulier aan te vragen.
Doel van de Nierstichting actie is om al op korte termijn het aantal geregistreerde donoren te vergroten, omdat het aantal orgaandonoren nog steeds afneemt. Van 1 januari tot 1 mei 2002 minus 16%. Van de ruim 1500 mensen op de wachtlijst wacht bijna 90% (circa 1300 mensen) op een nieuwe nier en de wachttijd voor een nier bedraagt gemiddeld 4,5 jaar.

Nierstichting vindt WOD een doodlopende wet
De actie is een antwoord op de houding van de Tweede Kamer bij de evaluatie van de Wet op de Orgaandonatie 26 februari j.l. De Tweede Kamer besloot toen, dat ondanks de teleurstellende resultaten van de Wet, het huidige registratie- en beslissysteem niet gewijzigd wordt. Meer donatiefunctionarissen (een initiatief van de Nierstichting), continue positieve voorlichting en een landelijke herinneringsmailing aan niet-geregistreerden moet het aantal potentiële orgaandonoren verhogen. De verwachting is dat de landelijke herinneringsmailing van het Ministerie van VWS circa 500.000 nieuwe geregistreerden zal opleveren. Maar de minister geeft zelf al aan: Wat overigens niet genoeg is.
De Nierstichting verstuurt daarom nu voor het eerst - ongevraagd - donorregistratieformulieren naar haar achterban. 160.000 Donorregistratieformulieren worden mee gestuurd met het Nierstichting Magazine en 100.000 formulieren worden verspreid onder Nierstichting collectanten.


---
Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie