Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kiezers stemden ook voor teruggeven Kwartje van Kok

Datum nieuwsfeit: 29-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

AutoRai

29-5-2002

Kiezers stemden ook voor teruggeven Kwartje van Kok

BOVAG en RAI vinden dat een nieuw kabinet snel moet besluiten het 'Kwartje van Kok' van de af te halen. Zowel CDA als de LPF hebben vóór de verkiezingen laten weten dat zij vinden dat dit 'kwartje' aan de automobilst moet worden teruggeven.

De LPF heeft dit zelfs als officieel standpunt op zijn website staan.

'Nu zij aan de macht komen, zullen ze deze belofte moeten waarmaken,' zeggen BOVAG en RAI. 'Want daar mag de kiezer toch op zijn minst op rekenen.'

Met het Kwartje van Kok werd in 1991 de belasting op motorbrandstoffen verhoogd om een gat in de rijksbegroting te dichten. Sindsdien betalen automobilisten en motorrijders nog steeds deze verhoging, terwijl er al jaren geen sprake meer is van een begrotingstekort.

Per jaar ontvangt de overheid nu bijna 750 miljoen euro aan accijns en extra BTW als gevolg van het 'kwartje'. Sinds de invoering in juli 1999 leverde het 'kwartje' de schatkist meer dan 7,7 miljard euro op.

Hoewel er in de loop der jaren verschillende campagnes en acties zijn gevoerd om dit 'kwartje' weer van de brandstofprijs af te krijgen, hebben de paarse kabinetten hier nooit aan willen toegeven.

Niet alleen de weggebruikers betaalden meer, ook de pomphouders in de grensstreek betaalden het gelag. Zij moesten met lede ogen de gevolgen van het tanktoerisme aanzien in de vorm van lagere omzetten en minder inkomsten omdat hun klanten benzine en diesel over de grens gingen kopen.

'Nu de machtsverhoudingen totaal zijn gewijzigd,rekenen de weggebruikers en de pomphouders erop dat de partijen CDA en LPF die de afgelopen maanden hun kiezers beloofd hebben zich sterk te maken voor het teruggeven van het 'kwartje' dit ook zullen waarmaken', zeggen BOVAG en RAI.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie