Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Subsidie voor tweetalig onderwijs in Limburg

Datum nieuwsfeit: 29-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Limburg
Zoek soortgelijke berichten

Provincie Limburg

Subsidie voor tweetalig onderwijs

Gedeputeerde Staten hebben subsidie toegekend voor de stimulering van tweetalig onderwijs. In het project "Euregionalisering van de algemene vorming en voorbereiding van de arbeidsmarkt" zullen leerlingen van het Valuascollege in Venlo en de "städtische Gesamtschule" in het Duitse Krefeld tweetalig onderwijs krijgen. Met het project is een investering gemoeid van 1,2 miljoen. Daarvan is ruim 612.000,- afkomstig uit Europese middelen (zogeheten Interreg-middelen). Het project is een initiatief van de Kamer van Koophandel Noord- Limburg en de Stadt Krefeld.

De twee scholen in de regio's Noord-Limburg en Niederrhein van de Euregio Rijn Maas Noord willen door intensieve samenwerking de taalvaardigheid en het euregionale bewustzijn van de jeugd ontwikkelen. Het blijkt dat op het gebied van arbeidsmarktproblematiek mensen niet geprikkeld worden om naar het buitenland te pendelen. Dat komt onder meer door de verschillen in taal en cultuur. Door onderwijs aan te bieden in het Nederlands en het Duits wordt een bijdrage geleverd aan het versterken van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.

Naast het geven van tweetalig onderwijs in de scholen is de opzet van het project dat er ook stageplekken aan de andere kant van de grens worden gecreëerd met name in de sectoren zorg en logistiek. Verder gaat het onder meer om het ontwikkelen van bruikbaar lesmateriaal en het ontwikkelen en uitwisselen van leermiddelen. Het Valuascollege is inmiddels gestart met tweetalig onderwijs in het VWO. Het is de bedoeling dat dit volgend schooljaar ook op VMBO-niveau gebeurt. In Krefeld gaat het tweetalig onderwijs ook komend schooljaar van start.

Het project loopt tot en met 30 november 2007. In 2004 is een tussentijdse evaluatie.

De financiering is als volgt:

Interreg III 612.106,-
Duitsland 306.929,-
Valuascollege Venlo 122.071,- Kamer van Koophandel Noord-Limburg 5.881,- Gewest Noord Limburg 27.226,- Gemeente Venlo 75.000,-
Provincie Limburg (GSB-beleid) 75.000,- Totaal 1.224.213,-

29-5-2002 11:40

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie