Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overheidssubsidies voor politieke partijen onder voorwaarden gerecht..

Datum nieuwsfeit: 30-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten

CDA

Dölle: Overheidssubsidies voor politieke partijen onder voorwaarden gerechtvaardigd

De subsidie voor politieke partijen wordt verhoogd: maar de principiële vragen rond overheidssubsidiëring van deze verenigingen worden onbesproken gelaten. Senator Dölle, tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Verhoging subsidiebedragen politieke partijen, op dinsdag 28 mei jl.: "Ik denk aan vragen over: de verdeelsleutel van subsidies, de positie van lokale politieke partijen en de subsidierelatie tot aan de partijen gelieerde organisaties, de toelaatbaarheid en doorzichtigheid van sponsoring en giften, de status van nieuwe groeperingen die willen dingen om zetels in volksvertegenwoordigingen. Al deze kwesties, in ieder geval het leeuwendeel daarvan, kunnen beter volgens de regering - en wij steunen die opvatting - ter sprake komen bij het brede debat rond de Notitie Herijking wet subsidiëring politieke partijen."

"Politieke partijen zijn onmisbaar in iedere rechtsstaat, zoals via onderzoek kan worden aangetoond," aldus Dölle. "Zelfs in landen waar de politieke cultuur in hoge mate gepersonifieerd is, kan de samenleving niet zonder partijen. Het zijn de voertuigen die de samenleving binnen de sfeer van de overheid en het bestuur brengen. Het zijn verenigingen van burgers die programmas opstellen, volksvertegenwoordigers selecteren, wetenschappelijk onderzoek verrichten, het maatschappelijk debat over allerlei zaken organiseren of mee voeren, propaganda voeren enz. Zonder hen wordt de pretentie dat in een rechtsstaat de samenleving via onder andere zijn vertegenwoordiging beslissend betrokken moet zijn bij de hoofdlijnen van overheidshandelen wel erg ijl."

Dölle vervolgt: "Financiering van politieke partijen mag echter slechts aanvullend zijn. Uiteraard moet deze subsidiëring neutraal zijn en kan het toezicht van de overheid slechts betrekking hebben op de rechtmatigheid van het beheer en de verantwoording van die gelden. De subsidiesleutel moet bevorderen dat partijen niet achterover leunen, maar zich juist extra actief opstellen. De subsidieverhoging die hier wordt voorgesteld is er een waarvoor een voetbaltopclub tegenwoordig geen achterspeler meer kan kopen. Het is terecht een bescheiden verhoging."

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel Verhoging subsidiebedragen politieke partijen zonder stemming aangenomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie