Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland ratificeert facultatief protocol bij het VN-Vrouwenverdrag

Datum nieuwsfeit: 30-05-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/067

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

30 mei 2002

Nr. 02/067

Nederland ratificeert facultatief protocol bij het VN-Vrouwenverdrag

Nederlanders krijgen vanaf 22 augustus de mogelijkheid om bij de Verenigde Naties een klacht in te dienen over mensenrechtenschendingen van vrouwen. Individuele of groepen klagers krijgen nu dit recht doordat Nederland op voorstel van demissionair staatssecretaris Verstand en demissionair minister van Aartsen van Buitenlandse Zaken partij is geworden bij het facultatief protocol bij het VN-Vrouwenverdrag.

De klachtenprocedure die in het protocol is opgenomen, biedt klagers de mogelijkheid om direct aanspraak te maken op de rechten die in het VN-Vrouwenverdrag zijn vastgelegd. Personen die vinden dat zij bij de hoogste instantie van hun eigen land hun recht niet hebben kunnen halen, kunnen door het protocol een beroep doen op een comité van deskundigen van de VN.

Daarnaast kan iedereen het comité verzoeken om een onderzoek in te stellen naar ernstige of systematische schendingen van de mensenrechten van vrouwen in een bepaald land. Wanneer is vastgesteld dat er sprake is van een schending moet de regering van de betrokken staat aangeven welke maatregelen zijn getroffen om de overtreding op te heffen.

In het VN-Vrouwenverdrag staan verschillende mensenrechten van vrouwen omschreven in het kader van het recht op gelijke behandeling. Het facultatief protocol is een uitbreiding van dit verdrag uit 1979. Hoewel landen zich in het vrouwenverdrag verplichten verslag uit te brengen over vrouwenrechten, biedt het verdrag zelf te weinig directe bescherming van die rechten. Het facultatief protocol moet daarin verandering brengen.

De 74 landen die het facultatief protocol bij het VN-Vrouwenverdrag hebben ondertekend, kunnen partij worden bij het protocol. Op dit moment hebben 40 landen het protocol geratificeerd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie