Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Publieksdagdag sterrenkunde KU Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 01-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Zaterdag 1 juni publieksdagdag sterrenkunde KU Nijmegen 'U kunt het dak op' lezingen, demonstraties en proeven voor een breed publiek
Op zaterdag 1 juni viert de afdeling sterrenkunde van de KU Nijmegen haar oprichting met een open dag voor inwoners van Nijmegen en omgeving. Ieder die belangstelling heeft voor sterrenkunde is van harte welkom van 10.00 - 15.30 uur bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Toernooiveld 1 in Nijmegen.

Bezoekers kunnen proeven doen en een kijkje nemen op het dak van de faculteit waar een van de telescopen staat opgesteld. Er is een sterrenquiz voor kinderen vanaf acht jaar en er zijn drie lezingen:

10.55 - 11.30 uur, dr. Paul Groot:
Leven en dood van sterren
11.55 - 12.30uur, prof. Ronald Kleiss:
De oerknal in een microscoop
13.55 - 14.30 uur, prof. dr. Jan Kuijpers:
Zwarte gaten

Sinds september 2001 biedt de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de KU Nijmegen een volledige opleiding Sterrenkunde aan. Architect van deze jonge opleiding is prof. dr. Jan Kuijpers, specialist op het gebied van de theorie van pulsars en astrofysische plasma's. Collega dr. Paul Groot is bekend om zijn werk aan compacte dubbelsterren, gammaflitsers en gebruiker van de grootste telescopen ter wereld. Samen leiden zij het sterrenkundige onderwijs en onderzoek in Nijmegen. De afdeling beschikt over een uitgebreid instrumentarium met een 20 cm lenzenkijker, een 40 cm spiegelkijker en een radio-interferometer. Deze faciliteiten zijn uniek binnen Nederland en geven Nijmegen een uitstekende basis voor een succesvolle opleiding.
Het onderzoek van de afdeling richt zich op hoog-energetische fenomenen in ons heelal: gammaflitsers, radiopulsars, dubbelsterren met neutronensterren, zwarte gaten en witte dwergen en kosmische deeltjes die door de ruimte schieten.
Voor meer informatie kijk op www.astro.kun.nl

23-5-2002


* site sterrenkunde

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie