Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bestuurders 21 steden willen voortzetting Grotestedenbeleid

Datum nieuwsfeit: 04-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Leiden

Miljarden nodig voor sterke steden; bestuurders 21 steden willen voortzetting Grotestedenbeleid.

Op maandag 3 juni komen burgemeesters en wethouders van 21 grote steden naar Den Haag om te pleiten voor voortzetting van het Grotestedenbeleid (GSB). Integratie, veiligheid en kwaliteit in onderwijs en zorg zijn alleen mogelijk als Rijk en steden blijven samenwerken. Met elkaar, en met bewoners, bedrijven en instellingen. Burgemeester Rombouts van 's-Hertogenbosch, voorzitter van deze 'G21', waar Leiden ook deel van uitmaakt, overhandigt een petitie aan de fractievoorzitters van de drie beoogde coalitiepartijen. De G21 zijn van mening dat de coalitiepartijen de voortzetting van het GSB moeten vastleggen in het regeerakkoord.

Goede resultaten duurzaam maken

In de 21 steden zijn de afgelopen jaren goede resultaten geboekt met het GSB: de werkloosheid is er sneller gedaald dan in de rest van ons land, het aantal misdrijven is afgenomen en op de basisscholen in de grote steden wordt steeds beter gepresteerd.

Deze resultaten zijn bereikt dankzij enkele unieke eigenschappen van het GSB: gerichte investeringen, sturing op resultaten en aandacht voor de samenhang tussen problemen. Bovendien werken Rijk, provincies en steden goed samen met bedrijven, instellingen en bewoners.

Voortzetting van het GSB is nodig om de behaalde resultaten duurzaam te maken en om nieuwe resultaten te boeken. Nieuwe resultaten zijn vooral nodig bij integratie, veiligheid en kwaliteit van onderwijs en zorg.

Petitie

De bestuurders van de G21 verzamelen zich op maandag 3 juni om 10.00 uur in de centrale hal van het ministerie van BZK. Van daaruit lopen zij gezamenlijk naar perscentrum Nieuwspoort.

De bijeenkomst vindt plaats van 10.30 uur tot 12.00 uur. Onderdeel van het programma is een kort debat tussen kamerleden en bestuurders. Namens de beoogde coalitiepartners nemen aan dit debat deel: mevrouw M. de Pater-van der Meer (CDA), mevrouw F. Zeroual (LPF) en de heer J. Rijpstra (VVD).

Honderden miljoenen nodig voor beter sociaal klimaat...

Tijdens de bijeenkomst presenteren de steden onder de titel Mensen maken de stad eveneens hun sociale investeringsopgave. De steden hebben de komende vier jaar 702 miljoen euro nodig voor investeringen in veiligheid, leefbaarheid, onderwijs, gezondheid en opvang.

... en voor huisvesting, bodemsanering en werkgelegenheid

Op 2 april 2002 hebben 30 grote steden, waaronder de G21, reeds hun fysieke investeringsopgave gepresenteerd. De G21 hebben tot en met 2006 ruim 1,5 miljard euro nodig voor investeringen in de kwaliteit van de woon- en leefomgeving en van het cultureel erfgoed, in de vitalisering van de regionale economie en in de fysieke randvoorwaarden voor veiligheid, onderwijs en zorg (gebouwen en dergelijke).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie