Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amsterdamse regio blijft in trek bij buitenlandse bedrijven

Datum nieuwsfeit: 05-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Amsterdam


---

Amsterdamse regio blijft in trek bij buitenlandse bedrijven

Het college van B&W heeft kennis genomen van de rapportage 'Buitenlandse Bedrijven in de Amsterdamse regio over het jaar 2001'. Uit de rapportage blijkt dat de gebeurtenissen op 11 september vorig jaar merkbare gevolgen hebben gehad voor de buitenlandse bedrijven in de Amsterdamse regio. Bijna 40% van de bedrijven kampte in 2001 met een lagere omzet, ongeveer een vijfde van de bedrijven kreeg minder opdrachten en 15% boekte een lagere winst. Tweederde van de bedrijven verwacht dat de gevolgen niet zullen doorwerken in 2002. Ondanks de economische tegenwind in 2001 die deels door 11 september werd veroorzaakt, hebben 74 buitenlandse bedrijven zich vorig jaar in de Amsterdamse regio gevestigd. De helft van deze ondernemingen is ICT-gerelateerd.
De komst van nieuwe bedrijven heeft net als voorgaande jaren een flinke impuls aan de werkgelegenheid gegeven: de bedrijven leverden
1.507 nieuwe arbeidsplaatsen. In totaal groeide de werkgelegenheid onder de buitenlandse bedrijven met 1.889 arbeidsplaatsen. Het merendeel van de bedrijven verwacht dat de werkgelegenheid in 2002 zal groeien, al stellen zij zich iets voorzichtiger op dan vorig jaar. De buitenlandse bedrijven zijn tevreden over Amsterdam: de hoofdstad scoort een 7,5. De beoordeling over de jaren is vrij constant. Als belangrijke pluspunten van de hoofdstad worden onder andere de centrale ligging in Europa, de nabijheid van Schiphol en de talenkennis van Amsterdammers genoemd. Minder tevreden zijn de bedrijven over de huisvestingsmogelijkheden voor het personeel, de verkeersdrukte en het gebrek aan parkeergelegenheid. De bereikbaarheid van de stad wordt zowel als pluspunt als minpunt genoemd. Ten opzichte van vorig jaar zijn er twee significante verschillen geconstateerd: de huisvestingsmogelijkheden voor bedrijven zijn verbeterd én bedrijven zien een verbetering in het gemak om aan geschikt personeel te komen. De rapportage wordt sinds 1992 jaarlijks opgesteld in opdracht van Economische Zaken. Na het reces zal het rapport ter kennisneming worden aangeboden aan de leden van de Raadscommissie Economische Zaken en Financiën.

Amsterdam, 5 juni 2002 Marjan Lansdaal

^


-

© gemeente Amsterdam - 5-06-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie