Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oeuvreprijs Prins Bernhard Cultuurfonds voor UvA-hoogleraar Gerard R..

Datum nieuwsfeit: 06-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Universiteit van Amsterdam


Oeuvreprijs Prins Bernhard Cultuurfonds voor UvA-hoogleraar Gerard Rooijakkers
Gepubliceerd op donderdag 6 juni 2002
Prof. dr. G.W.J. Rooijakkers, bijzonder hoogleraar Nederlandse Etnologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), krijgt de oeuvreprijs voor Geesteswetenschappen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De prijs zal worden uitgereikt op 31 oktober in De Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Gerard Rooijakkers (1962) studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en Volkskunde aan de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster. Na zijn studie werkte hij voor een aantal volkenkundige musea in Nederland. In 1988 werd hij assistent-in-opleiding bij de afdeling Nieuwe geschiedenis van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Sinds 1991 is hij werkzaam als onderzoeker op de afdeling Volkskunde van het Meertens Instituut, een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij promoveerde in 1994 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op een studie over de volkscultuur in oostelijk Noord-Brabant in de periode 1559-1853 onder de titel 'Rituele repertoires'. In oktober 2000 werd Rooijakkers benoemd tot bijzonder hoogleraar Nederlandse etnologie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is aan de universiteit gevestigd vanwege de Stichting Meertens Externe Activiteiten. De Nederlandse etnologie bestudeert de cultuur van het dagelijks leven in het heden en verleden, met aandachtsgebieden als feest en ritueel, volksreligiositeit, mondelinge overlevering en materiële cultuur. De prijs voor Rooijakkers is een van de drie oeuvreprijzen die het Prins Bernhard Cultuurfonds dit jaar heeft toegekend. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.
Bron: Persvoorlichting
(vanharn@bdu.uva.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie