Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: verbeterde overleving van patiënten met zaadbalkanker

Datum nieuwsfeit: 10-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Rijksuniversiteit Groningen

Verbeterde overleving van patiënten met zaadbalkanker

Door steeds betere behandelingen geneest momenteel bijna 90 procent van de patiënten met zaadbalkanker, een overigens vrij zeldzame vorm van kanker. Om dit nog verder te kunnen verbeteren, bracht Eric Sonneveld in kaart waar en bij wie de ziekte het meeste voorkomt en op welke wijze ervaren artsen een dergelijke tumor behandelen. Hij stelt dat er vrijwel zeker erfelijksheidsfactoren in het spel zijn bij het ontstaan van deze tumor. Zaadbalkanker blijkt bijvoorbeeld in sommige families meer voor te komen dan in andere. Bovendien komt zaadbalkanker in de stabiele, honkvaste bevolking van het noorden van Nederland wat meer voor dan in andere regio's, wat ook een aanwijzing zou kunnen zijn voor een erfelijke aanleg. Sonneveld ontdekte verder dat in de afgelopen 20 jaar de ziekte in een steeds vroeger stadium wordt ontdekt. Sinds het begin van de jaren tachtig neemt het aantal patiënten met 'stadium 1 tumoren' -dat wil zeggen zonder uitzaaiingen- toe ten opzichte van het aantal patiënten met beginnende uitzaaiingen. Waarschijnlijk komt dit door betere voorlichting en meer zelfonderzoek, waardoor mannen met een dergelijke tumorsoort eerder voor behandeling worden doorverwezen. De behandeling van tumoren die wel zijn uitgezaaid, blijkt de laatste 20 jaar ook duidelijk te zijn verbeterd. In de periode 1977-1986 was 76 procent van de in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) behandelde patiënten 10 jaar na de behandeling nog in leven, en in de periode 1987-1996 steeg dit percentage naar 88 procent. Sonneveld denkt dat dit vooral toe te schrijven is aan de toegenomen kennis en ervaring binnen het AZG met deze zeldzame vorm van kanker. /ImK

Eric Sonneveld (Bleiswijk, 1968) studeerde geneeskunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Chirurgische Oncologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). De Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds financierde het onderzoek. Momenteel is Sonneveld arts-assistant heelkunde in het AZG.

Datum en tijd

maandag 10 juni 2002, 14.15 uur

Promovendus

D.J.A. Sonneveld, tel. (050)361 61 61, fax (050)361 48 73, e-mail: (d.j.a.sonneveld@chir.azg.nl) (werk)

Proefschrift

Testicular germ cell tumours-New insights in epidemiology, genetic susceptibility and outcome

Promotores

prof.dr. D.Th. Sleijfer, prof.dr. H.J. Hoekstra en prof.dr. H. Schraffordt Koops

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie