Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Screeningsinstrument voor Bureaus Jeugdzorg

Datum nieuwsfeit: 11-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Screeningsinstrument voor Bureaus Jeugdzorg

Met de komst van de Wet op de jeugdzorg krijgen de Bureaus Jeugdzorg steeds vaker te maken met aanmeldingen waarbij sprake is van ernstige psychische problematiek. Medewerkers van de Bureaus hebben vaak moeite met het herkennen van zaken als angststoornissen, hyperactiviteit of depressie, met als risico dat psychische stoornissen niet worden gesignaleerd en jeugdigen mogelijk niet de zorg krijgen die zij nodig hebben. Het Trimbos-instituut ontwikkelt daarom een screeningsinstrument psychische stoornissen, een vragenlijst die medewerkers van het Bureau Jeugdzorg ondersteunt bij het signaleren van deze stoornissen.
Het Bureau jeugdzorg vormt de toegang tot alle vormen van jeugdzorg inclusief de jeugdafdelingen van de Geestelijke Gezondheidszorg, zoals de RIAGG en de psychiatrische klinieken en poliklinieken. Het screeningsinstrument maakt het mogelijk dat psychische stoornissen al tijdens de eerste contacten op het Bureau Jeugdzorg worden gesignaleerd. Bij de ontwikkeling van de vragenlijst is een projectgroep betrokken, waarin medewerkers en leidinggevenden van het Bureau Jeugdzorg, psychiaters en leidinggevenden van de Jeugd-GGZ, en onderzoekers en beleidsmakers uit de jeugdzorg, zitting hebben. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.
Aan de hand van de vragenlijst kunnen op gestructureerde wijze ernstige psychische stoornissen worden gesignaleerd. Ook wordt het risico van suïcide onderzocht. Wanneer er een vermoeden is van een psychische stoornis, kan het Bureau besluiten door te verwijzen naar een instelling voor de Geestelijke Gezondheidszorg of naar een Diagnostisch Centrum. Gestreefd wordt naar een klantvriendelijke vragenlijst waarmee hooguit tien á vijftien minuten gemoeid is. Er bestaat een voorkeur voor een genormeerd instrument, zodat het mogelijk is de score van een individuele cliënt te vergelijken met de scores van de totale doelgroep.
In het najaar gaan enkele Bureaus Jeugdzorg met het screeningsinstrument aan de slag. Het Trimbos-instituut zal in een studie de ervaringen van medewerkers en cliënten in kaart brengen, alsmede de nauwkeurigheid onderzoeken waarmee het instrument psychische stoornissen signaleert.

In september verschijnt een uitgave van het Trimbos-instituut, waarin de beslissingsmogelijkheden zijn beschreven, die voorafgaan aan de ontwikkeling van een screeningsinstrument psychische stoornissen voor de praktijk. Meer informatie over deze uitgave en over het project is op te vragen bij Marije Valenkamp, Programma Vroegsignalering, (030) 297 11 00.

* Marije Valenkamp (mvalenkamp@trimbos.nl)

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
(hmaurits@trimbos.nl)
Henk Verburg (030) 297 11 00
(hverburg@trimbos.nl)

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
(pstark@trimbos.nl)

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie