Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gebarentaal op cd-rom aangeboden aan staatssecretaris

Datum nieuwsfeit: 12-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Gebarentaal op cd-rom aangeboden aan staatssecretaris

Dit is een persbericht van de Stuurgroep Nederlandse Gebarentaal

GEBARENTAAL OP CD-ROM AANGEBODEN AAN STAATSSECRETARIS

Zoetermeer, 12 juni 2002, Ministerie van OCenW

Vanochtend hebben vertegenwoordigers van de dovengemeenschap en medewerkers van het project Standaardisering Gebarentaal twee cd-roms overhandigd aan staatssecretaris Adelmund van OCenW. Op de ene cd-rom staan 2500 gebaren, die behoren tot het basislexicon. De andere cd-rom bevat onderdelen van een basisgrammatica van de Nederlandse Gebarentaal (NGT).
De cd-roms vormen de opbrengst van drie jaar intensieve samenwerking tussen het Nederlands Gebarencentrum, alle Instituten en scholen voor Doven in Nederland, de Fodok, Dovenschap en de Universiteit van Amsterdam (Taalwetenschap).
Behalve de cd-roms zijn er ook leerplannen NGT en Dovencultuur ontwikkeld.
De dovengemeenschap is ingenomen met de resultaten en hoopt dat hiermee tevens de basis is gelegd voor erkenning van de Nederlandse gebarentaal.

Convenant NGT2
Op 26 juni 1998 is een convenant gesloten voor de standaardisatie van de Nederlandse gebarentaal en de invoering van tweetalig onderwijs (kortweg: NGT2). Convenantspartners waren de Instituten voor Doven, de Fodok (belangenvereniging van ouders van dove kinderen), Dovenschap (belangenvereniging van dove mensen) en de staatssecretaris van OCenW. De activiteiten op het gebied van standaardisatie zijn uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de stuurgroep NGT2. Deze is in maart 1999 met haar activiteiten begonnen en heeft het initiatief genomen tot drie grote projecten, die per vandaag alle zijn afgerond:
- het project Standaardisatie van Basis- en Onderwijs Lexicon;
- het project Grammatica Nederlandse Gebarentaal;
- het project Leerplanontwikkeling NGT en Dovencultuur.
De stuurgroep is tevreden met de opbrengst, maar benadrukt dat de ontwikkelingen niet ophouden met de beëindiging van het project. Deze verdienen structurele en permanente aandacht van de betrokkenen zelf én van de politiek.

De cd-roms zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse Gebarentaal, maar vooral voor gebruik binnen het basis- en voortgezet dovenonderwijs en de zorg voor dove kinderen. Beide cd-roms zijn tweetalig van opzet: gebaren kunnen via de Nederlandse Gebarentaal en via het Nederlands worden opgezocht.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie