Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Drempels tijdelijke refenrendumwet Smallingerland

Datum nieuwsfeit: 12-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Smallingerland
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Smallingerland

Drempels tijdelijke refenrendumwet (12-06-2002)

Op 1 januari 2002 zijn de Tijdelijke referendumwet en de Referendumverordening in werking getreden. Een referendum is in zijn algemeenheid mogelijk over raadsbesluiten, waarbij algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) worden vastgesteld, gewijzigd of ingetrokken.

Of er daadwerkelijk een referendum moet worden gehouden is afhankelijk van het aantal inleidende verzoeken en vervolgens van het aantal ondersteuningsverklaringen dat wordt ingediend. Deze aantallen worden afgeleid van het aantal kiesgerechtigden bij de laatste gemeenteraadverkiezingen. Het minimale aantal inleidende verzoeken bedraagt hier 0,5% van en het aantal ondersteuningsverklaringen 6%. Het aantal kiesgerechtigden bedroeg bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen 40.258, zodat het minimaal aantal inleidende verzoeken wordt vastgesteld op 201 en het minimale aantal ondersteuningsverklaringen op 2.415.

Wordt door de gemeenteraad een besluit genomen waarover een referendum mogelijk is dan zal dat bij de bekendmaking worden aangegeven.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie