Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Duizend schoolkinderen bezoeken Romeinse villa in Kerkrade

Datum nieuwsfeit: 13-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Kerkrade
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Kerkrade

13.06.02: Duizend schoolkinderen bezoeken Romeinse villa

Maar liefst 1000 kinderen van scholen uit Kerkrade en omgeving hebben zich opgeven voor een rondleiding op het Romeins villaterrein aan de Holzkuil in Kerkrade. Zij bezoeken de locatie tijdens de eerste helft van juni. Zij hebben in de lessen reeds aandacht besteed aan de Romeinse tijd. De gemeente Kerkrade heeft hiervoor de lespakketten beschikbaar gesteld. Ook de rondleidingen werden gestart op initiatief van de gemeente Kerkrade.

Aanmelden
Tijdens de rondleidingen lichten archeologen aan de hand van kaarten, tekeningen, fotos en vondsten het archeologisch onderzoek toe. De rondleidingen voor de schoolkinderen worden volgende week afgerond. Overige belangstellenden kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor een rondleiding.

De rondleidingen vinden elke woensdag in juli en augustus om 14.00 uur plaats en op zaterdag 6 juli en zaterdag 3 augustus om 11.00 uur. De rondleidingen zijn gratis en duren circa 1 uur. Een (gemeentelijk) archeologe geeft tijdens de rondleidingen allerlei informatie over de opgravingen van het Romeins villaterrein. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de gemeente Kerkrade, telefoonnummer: 045 - 5 67 63 21.

Villa rustica
Het archeologisch onderzoek van het Romeins villaterrein verloopt zeer succesvol. Onlangs is gestart met de opgraving van het hoofdgebouw van het complex, de villa. De villa rustica, zoals de wetenschappelijke naam van dit type gebouw luidt, was ooit een omvangrijk agrarisch bedrijf met landerijen en bijgebouwen. Tijdens een vooronderzoek, vorig jaar mei, bleken de resten van de villa na bijna twintig eeuwen in uitermate goede staat verkeren. Ook kwamen er al enkele interessante vondsten boven zoals luxe aardewerk, beschilderd stucwerk, Romeins beton en zelfs vensterglas.

Opgravingen
In opdracht van de gemeente Kerkrade voert het Archeologisch Diensten Centrum uit Bunschoten de opgraving naar de Romeinse villa uit. De opgravingen zullen tot september 2002 duren. De verwachtingen zijn hooggespannen omdat het gebied rond de villa mogelijk sinds de Romeinse tijd onveranderd is gebleven.

Circa eenderde van het voor het onderzoek geselecteerde gebied (5,5 ha.) is nu opgegraven en minstens negen grotere en kleinere gebouwen, waarvan vier uit steen opgetrokken, zijn er aangetroffen. De vondsten
- muntjes, mantelspelden en aardewerk - wijzen voorlopig op een datering van het complex in de tweede en derde eeuw na Christus.

Unicum
Uit de ligging van de gebouwen spreekt een duidelijke ordening en planning. Het villaterrein is te beschouwen als een nederzettingsvorm, waarin de productie of handel voor de markt van bijvoorbeeld landbouwproducten of delfstoffen centraal stond. Voor de eerste keer wordt een dergelijk complex uit de Romeinse tijd - in vrijwel ongeschonden toestand - volledig opgegraven, een unicum binnen de Nederlandse archeologie.

Website
Inmiddels is ook een website gelanceerd: www.romeinsevilla.nl. Hierop staat allerlei informatie over de archeologische werkzaamheden op de locatie Holzkuil.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie