Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Douane onderschept kinderslabbetjes en kinderschoenen metcadmium

Datum nieuwsfeit: 13-06-2002
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-151
Den Haag, 13-06-2002

Douane onderschept kinderslabbetjes en kinderschoenen

De Douane Rotterdam heeft in april en mei 4080 kinderslabbetjes en 1800 paar kinderschoenen onderschept met een te hoog cadmiumgehalte. De kinderslabbetjes- en schoenen werden op resp. 5 april en 8 mei gecontroleerd door de Douane. Het vermoeden bestond dat ze te veel cadmium zouden bevatten. Na onderzoek door het Douanelaboratorium bleken zowel de schoenen als de slabbetjes meer cadmium te bevatten dan is toegestaan. De norm ligt bij 100 mg/kg terwijl sommige delen van de slabbetjes 571 milligram en onderdelen van de schoenen zelfs 738 milligram bevatten. Beide produkten waren geproduceerd in China.

Binnen de Europese Unie mogen geen goederen worden ingevoerd of verhandeld als zij meer dan 100 mg/kg (0.01 %) cadmium bevatten. De onderzochte produkten bevatten echter cadmiumgehalten variërend van 5 tot ruim 7 keer de toegestane norm. Er zijn geen directe gezondheidsrisico's verbonden aan het gebruik van cadmiumhoudende producten. Door cadmiumhoudende producten te verbieden, wordt voorkomen dat het metaal via de afvalverwijdering onbedoeld in het milieu en daarmee in de voedselketen terecht komt.

Beide zaken zijn overgedragen aan de Vrom-inspectie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie